Xoşnaw Miri: Kürdistan toprakları ve hükümeti Güney Afrika’daki kardeşlerimizindir

09-11-2023
Foto: Bilind T. Abdullah / Rûdaw
Foto: Bilind T. Abdullah / Rûdaw
Etiketler Molla Ebubekir Efendi Xoşnaw Rûdaw Medya Grubu Belgesel
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Xoşnaw aşireti ileri gelenlerinden Nevzat Enver Beg, Molla Ebubekir Efendi için hazırlanan belgeselin tanıtım etkinliğinde "O, İslam'a ve İslam aydınlarına büyük hizmetlerde bulundu Torunları da Afrika halkının özgürlük devrimine ve ayaklanmalarına katıldı” dedi.

Rûdaw Medya Grubu, 1800’lü yıllarda Kürdistan’dan İstanbul’a giden ve Osmanlı Padişahı Abdülaziz’in fermanı ile irşat faaliyetleri için Afrika'ya gönderilen, burada iz bırakan Kürt alim Ebubekir Efendi Xoşnaw’ın torunlarına ulaşarak hakkında bir belgesel hazırladı.

Yönetmen Sirwan Rehim’in Cape Town’a giderek hazırladığı “Cape Town Semalarında Kürdistan’ın Yıldızı” adlı belgeselin tanıtımı başkent Erbil’de gerçekleştirildi.

Empire Sinema Salonu’nda gerçekleştirilen etkinlikte Molla Ebubekir Efendi’nin üçüncü kuşak torunları da hazır bulundu.

Xoşnaw Miri’nin etkinliğe gönderdiği mesaj  Nevzat Enver Beg tarafından okundu.

“Xoşnaweti” olarak adlandırılan Şaklawa, Harir, Sisawa, Hiran bölgelerinde yüzyıllar boyunca açılan medreselerde İslam dinine hizmet edildiğini ve bu medreselerde önemli alimler yetiştirildiğini belirten Nevzat Enver Beg, "Bu medreseler Irak ve İslam dünyası semalarında fikir ve ilimleri ile parlayan yıldızı haline gelen alimler yetiştirdi" dedi.

Bölgedeki ilk medresenin Abdülkerim Müderris tarafından kurulduğunu aktaran Nevzat Enver Beg, buralarda yetişen alimlerin Kürdistan ve dünyanın dört bir yanına giderek irşat faaliyetlerine katıldıklarını söyledi.

Nevzat Enver Beg, dönemin Bağdat Valisi Davut Paşa’nın El-Ezher’de bir ilim yaşırmasına katılmak için bölgenin alimlerini çağırdığını, alimlerin de “Eğer hakkını verecek temsilci arıyorsanız Xoşnaweti bölgesinden getirin” dediğini söyledi.

Molla Ebububekir Xoşnaw’ın da ülkesini, malını ve mülkünü bırakarak ilim ve dini yaymak için Güney Afrika'ya gittiğini belirten Nevzat Enver Beg, "O, dünyanı bir ucunda İslam'a ve İslam aydınlarına büyük hizmetlerde bulundu. Torunları da Afrika halkının özgürlük devrimlerine ve ayaklanmalarına katıldı” dedi.

 “Güney Afrika'daki kardeşlerimize şunu söylüyoruz: Kürdistan toprağı sizin toprağınızdır, Kürdistan Bölgesi Hükümeti de sizindir. Sizler bizim gururumuzsunuz” diyen Nevzat Enver Beg, belgesel çalışması için de Rûdaw’a teşekkür etti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani ve Irak Yüksek Yargı Konseyi Başkanı Faik Zidan

Başkan Neçirvan Barzani'den Irak Yüksek Yargı Başkanına destek

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, bir ABD kongre üyesi tarafından ‘İran’ın adamı olmakla’ suçlanan Irak Yüksek Yargı Konseyi Başkanı Faik Zidan’a desteğini açıkladı.