Kürt siyasetçi Bayram Bozyel’in pasaportuna Habur’da el konuldu

09-01-2022
Etiketler Bayram Bozyel PSK Kürdistan Sosyalist Partisi
A+ A-

Haber Merkezi – Kürdistan Bölgesi’ne geçmek isteyen Kürt siyasetçi Bayram Bozyel’in geçişinin engellendiği, pasaportuna el konulduğu bildirildi.

Beraberindeki heyetle Kürdistan Bölgesi’ne ziyarette bulunmak üzere Habur Sınır Kapısı’na gelen  Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK) Genel Başkan Yardımcısı Bayram Bozyel’in pasaportuna el konulduğu belirtildi.

Konuya ilişkin bir açıklama yapan Bozyel, geçişinin engellenmesinin amacının ‘Kürtler arasında artan diyalog ve işbirliği çabalarının önüne set çekmek’ olduğunu kaydetti.

Bozyel’in kamuoyuna yaptığı açıklama şöyle:

“Dün (08.01.2022) Genel Başkanımız Sayın Mesut Tek ile PSK heyeti olarak, başta Sayın Mesut Barzani ile görüşmek ve çeşitli ziyaretlerde bulunmak üzere Güney Kürdistan’a giderken, Habur Sınır Kapısı’nda pasaportumun iptal edildiği ileri sürülerek geçişim engellendi ve pasaportuma en konuldu.

Söz konusu keyfi, hukuka aykırı ve haksız uygulamayı şiddetle kınıyorum.

Pasaportumun keyfi ve hukuksuz bir biçimde iptal edilerek el konulması ile sadece temel insan haklarından olan seyahat ve iletişim kurma hakkım ihlal edilmiş değildir. Aynı zamanda partimi temsilen gerçekleştirdiğim siyasi faaliyet özgürlüğümün engellenmesi anlamına gelmektedir. 

Son anda ve hangi odak ve kurumca alındığı belli olmayan bir kararla yurt dışına çıkışımın yasaklanmasının bir nedeni de, parti olarak Güney Kürdistan’da gerçekleştirmeyi planladığımız çok kapsamlı ziyaret ve görüşme programını sekteye uğratmak, böylece Kürtler arasında artan diyalog ve işbirliği çabalarının önüne set çekmektir.

Bu keyfi, haksız ve hukuksuz uygulamaların takipçisi olacağımızı, bunun için bütün yasal ve hukuki süreçleri kullanacağımızı belirtmek isteriz.”

Bayram Bozyel 15 Kasım’da serbest bırakılmıştı

8 Kasım’da Diyarbakır merkezli İzmir, Mardin ve Antalya'da düzenlenen operasyon çerçevesinde HDP ve DBP’li siyasetçilerin de aralarında bulunduğu bir grupla birlikte iddiasıyla gözaltına alınan PSK Genel Başkan Yardımcısı Bayram Bozyel’in, tutuklanmasına karar verilmiş, avukatlarının Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına yapılan itiraz neticesinde Bozyel serbest bırakılmıştı.

“Bozyel’in PKK ile alakası yok, bunu herkes biliyor”

Bayram Bozyel’in avukatı Hasan Dağtekin, yaptığı açıklamada, Kürt siyasetçinin PKK gerekçesi ile gözaltına alındığını belirterek, “Onlar da kamuoyu da çok iyi biliyor ki Bayram Bozyel’in PKK ile hiçbir alakası yok. Bayram Bozyel aydın, yazar bir şahsiyet ve bu sürece eleştirel yaklaşan biri. PSK gibi bir partide Genel Başkan Yardımcılığı yapıyor ve partimiz de 2016’dan beri yasal faaliyetlerini yürütüyor” ifadelerini kullanmıştı.

Son 10 yıldır gözaltına alınan gerek aydın, gerek gazeteci ve gerekse de diğer parti üye ve yöneticilerinin gözaltına alındıklarında bağlı oldukları kurum ve örgütlerin programına göre yargılanmadığını söyleyen Dağtekin, “Hepsini PKK/KCK torbasına katıyorlar, ya bu örgütlere üye olduklarını ya da propagandasını yaptıklarını söylüyorlar” ifadelerini kullandı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli