Irak Parlamentosu İran ve Türkiye bombardımanlarını araştıracak

08-10-2022
Etiketler Irak İran Türkiye Bombardıman
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Irak Parlamentosu, İran ve Türkiye’nin Kürdistan Bölgesi topraklarına yönelik bombardımanlarını araştırmak üzere iki komisyon görevlendirdi. KDP milletvekili Şivan Muhammed parlamentonun iki komisyon oluşturulması dışında bombardımanlara ilişkin herhangi bir karar almadığını belirtti.

Irak Parlamentosu, 126 milletvekilinin talebi ile başta İran olmak üzere komşu ülkelerin Irak ve Kürdistan Bölgesi topraklarına yönelik gerçekleştirdikleri saldırıları görüşmek üzere bugün özel bir oturum düzenledi.

Rûdaw’a konuşan Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Irak Milletvekili Şıvan Muhammed, parlamentonun oturumunda İran ve Türkiye’nin Kürdistan Bölgesine yönelik bombardımanlarını araştırmak üzere iki komisyon görevlendirdiğini söyledi.

Şivan Muhammed, "Irak Parlamento Başkanı, Güvenlik ve Savunma ile Dışilişkiler komisyonlarını Irak ile Kürdistan Bölgesi hükümetleri ile koordinasyon içerisinde Irak topraklarına yönelik top atışları ile bombardımanları araştırmaları için görevlendirdi” ifadelerini kullandı.

Görevlendirilen komisyonlar araştırmalarının sonuçlarını hazırlayacakları bir raporla Parlamentoya sunacak.

Şıvan Muhammed, oturuma hükümete ortak partilerin hiçbir üyesinin katılmadığını, bazı Şii milletvekillerinin, Kürdistan Bölgesi topraklarının özellikle İran'ın bombardımanları konusunda net bir duruşa sahip olmadıklarını sözlerine ekledi.

Öte yandan Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Ggup başkanvekili ve aynı zamanda Kürdistan İttifakı Temsilcisi Herêm Kemal Axa, Bağdat’ta düzenlediği basın toplantısında, Parlamentonun komşu ülkelerin özellikle İran’ın sivil yerleşim yerleri ile okulları hedef alan söz konusu bombardımanlarını anayasanın ihlali olarak değerlendirdiğini söyledi.

28 Eylül’de İran ordusu Rojhılat partilerinin Pirde, Şêrawa bölgesindeki noktaları ile Süleymaniye’deki Zirgwez ve Erbil’e bağlı Koye ilçesindeki sivil kampları bombalamıştı. Bombardımanda aralarında sivillerinde de olduğu 17 kişi yaşamını yitirmiş, 50 kişi de yaralanmıştı.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli