İmar değişikliği yerel yönetimleri nasıl etkileyecek?

08-10-2018
Rûdaw
Metin Kılavuz
Metin Kılavuz
Etiketler İmar yasası Metin Kılavuz Diyarbakır
A+ A-

Diyarbakır (Rûdaw) - Türkiye Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 3194 sayılı İmar Kanunu'nda değişiklik yapmak üzere yasa taslağı hazırladı.

 

Türkiye Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hazırladığı yasa taslağına göre, imar planında konut olarak görülen arsanın AVM’ye dönüştürülmesi veya kat sayısının beşten 15’e çıkması gibi plan değişikliklerinde arsa değerindeki artışın bedeli devlete ödenecek.

 

Rûdaw TV haber bültenine katılan eski Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Danışmanı Metin Kılavuz konuya ilişkin, “3194 sayılı yasaya göre tüm imar uygulamaları o kentte yaşayanların ihtiyaçları belirlenerek yapılmalı. Bu kamusal bir alana da giriyor” dedi.

 

Kılavuz, konunun sürdürülebilir kalkınma çerçevesinde değerlendirmesi gerektiğini söyledi.

 

Konunun gündeme getirilmesinin Türkiye’deki mevcut ekonomik krizle ilgili olduğunu belirten Kılavuz, son dönemlerde alınan kararlarda katı merkeziyetçi bir yaklaşım olduğunu ifade etti.

 

“İmardaki rant hazineye gidecek” diyen Kılavuz, sözlerine şunları ekledi:

 

“AK Parti hükümeti imara ve ranta dayalı bir inşaat ekonomisi ve bu ekonomiye dayalı bir büyümeyi esas alıyor. İmar uygulamalarında rantçı bir yaklaşım o bölgede ve kentte yaşayan halkın daha az yeşil alan, daha çok trafik, daha çok karmaşa yaşamasına neden olacak.

 

Yasal olarak tüm yetkileri yerel yönetimlerde olan bir yasa şunu öngörüyor. Yapılacak imar değişikliğiyle yüzde 30 yerel yönetimlere, yüzde 30 ilgili bakanlığa, yüzde 40’da maliye hazinesine gideceğine dair bir tanım var. Bunun demokratik şeffat yöntemle gelen bir yapıdan alınması yerel yönetimlerin yetkililerinin kısıtlanmasıdır.

Yasa ile kişilerin anayasada yer alan mülkiyet hakkı devlet eliyle sınırlandırılacak. İstanbul ve Diyarbakır belediyelerinin son 20 yıllık uygulamalarına bakıldığı zaman doğru imar uygulamasının nasıl olduğu daha iyi anlaşılacaktır.

 

Yasa büyük bir bürokratik hantallık getirecektir. Diyarbakır’daki bir arsanın değer artışının yüzde 30’u Diyarbakır’a kalacak, yüzde 70’i merkezi yönetime gidecek. Gelir dağılımı açısından da bir değer artışı varsa bu kentte kalmalı. Bu bütçe bu kentin sorunlarına ayrılmalıdır.”

 

Kılavuz, değişiklik ile rantçılığın yasallaşacağını vurguladı.

 

Hükümetin kayyumları meşrulaştırma yönünde bir politikasının olduğunu söyleyen Kılavuz, halkın sandıkta kayyum uygulamalarına son diyeceğini kaydetti.

 

İmar konularının rantla tartışılmaması gerektiğini ifade eden Kılavuz, şöyle devam etti:

 

“Türkiye daha önce Avrupa manzaralı bir ülkeydi maalesef şu an Ortdaoğu maznzaralı bir ülke haline döndü. Hükümet bu yanlıştan dönmeli.”

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli