Diyarbakır’da 8 Mart Dünya Kadınlar Günü mitingi düzenlendi

08-03-2020
Rûdaw
Etiketler Diyarbakır 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Miting
A+ A-

Haber Merkezi - Diyarbakır’da Özgür Kadın Hareketi (TJA) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi tarafından “Kadınlar direnişi örgütlüyor, özgürlüğe yürüyor” şiarıyla düzenlenen mitingde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlandı

Diyarbakır’da TJA ve HDP’nin organizasyonuyla İstasyon Meydanı’nda 8 Mart Dünya Kadınlar Günü mitingi düzenlendi. Mitingde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü çekilen halaylar ve şarkılarla kutlandı.

Polis miting alanına çıkan yolları bir gün önceden kapattı. Alanın etrafında yoğun önlem alan polis, çevreye çok sayışa TOMA, zırhlı araç konuşlandırdı. Miting alanına saat 12.00’dan sonra geçişlere izin verildi.

Geçişlere izin verilmesinin ardından kadınlar, “Kadın cinayetleri, taciz ve tecavüzler politiktir, hakikat ve adalet için direnişteyiz, doğanın ve kadının özgürlüğü için ekolojik yaşamı savunuyoruz, Mücadele seninle başlar direnişi örgütle" pankartlarının yer aldığı miting alanına kitleler halinde akın etti.

Mitingin açılış konuşmasını Rosa Kadın Derneği Başkanı Adalet Kaya yaptı.

Kadınlar olarak her alanda mücadele vereceklerini belirten Kaya, “Bir yıldır yürüttüğümüz kampanyalarda sokaklarda alanlarda meydanlarda olacağız. Yok sayılan emeğimiz kimliğimiz için bu gün buradayız” dedi. Dünya kadın mücadelesini büyüten bütün kadınları selamlayan Kaya, savaşa karşı, sömürüye karşı seslerini yükseltmek için alanlarda olduklarını belirterek, “En büyük gücü biz kadınlar yaratacağız” dedi.

Gülten Kışanak: Bir gün değil her gün 8 Mart

Konuşmaların ardından HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel, Kandıra Kapalı Cezaevinde tutuklu bulunan Gülten Kışanak’ın gönderdiği mesajı okudu.

Tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutlayan Kışanak’ın mesajında şu ifadeler yer aldı:

“Biz kadınlar bedenimize kimliğimize irademize emeğimize varlığımıza yönelen tüm saldırılara,  ancak kadın dayanışmasını ve kadın örgütünü büyüterek yanıt verebiliriz. ‘Bir gün değil her gün 8 Mart’ anlayışı kadın cinayetlerini de savaşı da otoriter gerici yönetimi de durdurabilecek kadar güçlü bir slogandır. Şimdi ana cevap olmak için meydanları doldurma, zılgıtlar eşliğinde özgürlük halaylarına durma, buradan aldığımız güç ve enerjiyle mücadeleyi büyütme zamanı. Şimdi 8 Marta yakılan özgürlük ve eşitlik meşalesini Newroz’la buluşturarak barışa giden yola köprü kurma zamanı. Bizler de tutsak alınamayan kadınlar olarak zılgıtlarımız, stranlarımız ve halaylarımızla birlikte sizlerle alanlarda olacağız.”

Buldan: Kadınların eşitliği ve özgürlüğü için alanlardayız

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, kadınların eşitliği, özgürlüğü ve kadınlara yönelik şiddeti kınamak adına alanlarda olduklarını söyledi.

İktidarın en fazla kadın kazanımlarını hedef aldığını belirten Buldan, özellikle AKP iktidarının kadına karşı düşmanca politikalar yürüttüğünü söyledi.

Kadının katledilmediği, şiddete maruz kalmadığı bir tek günün olmadığını ifade eden Buldan, “En çok da HDP’li kadınların kazandıklarına saldırıyorlar. Eş başkanlık istemine saldırıyorlar. Bu gaspçı kayyumlar belediye eş başkanlarımızın yerine gelerek bu halka her türlü zulmü yapıyorlar. Şunu bilsinler ki kadınlar ilk seçimde bu gaspçı anlayışı gönderecek” diye konuştu.

Buldan konuşmasının devamında önümüzdeki dönem uygulayacakları stratejiye de değindi.

Türkiye toplumunun üçüncü yolun olduğunu gördüğünü belirten Buldan, “Ankara’da kadın ittifakı olarak, demokrasi ittifakı ile birlikte mesaj verdik. Bu gün buradan haykırıyoruz.  Üçünü yol mümkündür. Türkiye’de yeni bir siyasetin çıkışını başlatıyoruz dedik. Bu ittifakla teklik değil çokluk yönetsin. Tek adam değil çok kadın olsun istiyoruz. Tek başkanlık değil, eş başkanlık olsun istiyoruz. Kadınların birliği bu ülke siyasetine damga vurmalıdır” ifadelerini kullandı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli