'Güney Afrika Kürtlerinden bütün Kürtlere selam olsun!’

07-11-2023
Etiketler Güney Afrika Molla Ebubekir Efendi Xoşnaw Muhammed Zobri Cape Town Semalarında Kürdistan’ın Yıldızı Sirwan Rehim
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Molla Ebubekir Xoşnaw’ı anlatan belgesel film ve Cape Town Semalarında Kürdistan’ın Yıldızı” adlı kitabın tanıtımı için düzenlenen törende konuşan Muhammed Zobri, “Bu günden itibaren Güney Afrika'daki yüzlerce Kürdün kalbi, milyonlarca Kürdün kalbiyle birlikte atacak” dedi.

Rûdaw Medya Grubu, 1800’lü yıllarda Kürdistan’dan Afrika'ya giden ve burada önemli işlere imza atan Kürt alim Ebubekir Efendi Xoşnaw’ın torunlarına ulaştı.

Sirwan Rahim, Molla Ebuberkir Efendi Xoşnav’ın hayatını anlatan bir belgesel hazırladı. Yönetmen Rahim ayrıca “Cape Town Semalarında Kürdistan’ın Yıldızı” adıyla Molla Ebubekir Efendi’yi anlatan tarihi belgeleri ile 190 sayfalık bir de kitap yazdı.

Rûdaw Medya Grubu ayrıca Molla Ebubekir Efendi’nin torunlarını Kürdistan Bölgesi’nde ağırlayarak yakın akrabaları olan Xoşnaw aşireti ile ilk kez görüştürdü. 

Belgesel ve kitap için bugün başkent Erbil’deki Empire sinemasında bir lansman düzenlendi.

"Güney Afrika'daki yüzlerce Kürdün kalbi, milyonlarca Kürdün kalbiyle birlikte atacak”

Molla Ebubekir Efendi’nin torunlarından Muhammed Zobri de burada bir konuşma yaptı.

“Buradan ve dünyanın her yerinde, bütün Kürtlere selam olsun!” diye başlayan Zobri, şunları söyledi:

“Barış, mutluluk ve Allah’ın tüm bereketi üzerinizde olsun. Her millet ve halkı, her ülkenin veya her toprağın anlatılmaya değer bir hikâyesi vardır.

Kürdistan'ın da anlatacak bir hikayesi ve kuşkusuz pek çok benzersiz hikayesi vardır. Bugün çok önemli bir gün ve bir millete ilham kaynağıdır. Burada ilk kez bir belgesel gösterilecek, daha sonra vizyona girecek. Belgesel Güney Kürdistan'ın Harir Ovası'nda 24’ncü Ebedi Aile Vakfı Müftüsü olarak birçok olağanüstü kazanım elde etmiş özel bir Kürt şahsiyetin hayatını konu alıyor.

Bu şahsiyetin adı Molla Ebubekir Efendi Xoşnaw’dı (Ebubekir Efendi olarak biliniyordu). Adım Muhammed, Molla Ebubekir Efendi’nin soyundan geliyorum, halk arasında Zobri olarak tanınıyorum. Bu belgesel ve Cape Town’daki Xoşnaxların aileleriyle ilgili deneyimimi aktarabilmem için benden bir değerlendirme yapmamı istediler.

18 Ocak 2023 tarihinde Sudad Resul Bey bana Ebubekir Efendi ile ilgili Kürtçe bir belgesel hazırlamak için plan yapıldığını söyledi. Belgeselin yönetmenliğini tanınmış Kürt televizyonu Rûdaw'da çalışan Sirwan Rahim’in üstlendiğini belirttiler. Rûdaw sayın Ako Mohammed tarafından yönetiliyor. Beni görmek ve röportaj yapmak istediklerini bildirdiler, ben de onları Cape Town'da görmekten mutluluk duyacağımı söyledim.

Ağabeyim İsmet ile birlikte onları havaalanında kucaklaşarak karşıladık. İlk kez etrafımızda bu kadar çok Kürt vardı, onlar dört kişilerdi, biz de iki kişiydik.

10 gün içinde büyüleyici bir deneyim yaşadık ve ben ilk kez bir belgeselde yer almayı kabul etmiştim. Gerçekleri ve Kürdistan bayrağını yükseltmek ve yüceltmek için kabul etmiştim.

Bu belgeselin yapımı, Ebubekir Efendi'nin soyundan gelen birçok torunu için iyi bir kaynak oldu. Çoğunun kendine gelmelerine neden oldu, zira çoğu nereden geldiklerini unutmuşlardı.

Bu belgeselin yayınlanmasıyla birlikte Güney Afrika'daki yüzlerce Kürdün kalbi, milyonlarca Kürdün kalbiyle birlikte atacak. Yaklaşık iki ay önce belgeselin galasına davet edildim. İlk başta biraz tereddütlüydüm çünkü güzel memleketim Cape Town, Güney Afrika'dan asla ayrılmak istemiyordum.

Ama şimdi Kürdistan'da iki hafta geçirdikten sonra bir daha atalarımın topraklarını terk etmek istemiyorum, bunu şu anda burada yanımda bulunan kuzenim adına da söylüyorum.

Kürtler bize eşsiz bir misafirperverlik örneğini gösterdiler, sözleriyle ve eylemleriyle tek bir aile olduğumuzu hissettirdiler ve gösterdiler. Her gün farklı bir yere davet ediliyoruz.

Rûdaw Genel Müdür Sayın Ako Muhammed’e konforumuz için yaptığı her şey ve tüm masraflarımızı karşıladığı için özel olarak kendisine teşekkür ediyorum.

Sayın Sirwan Rahim, Sayın Sudad Rasul ve diğer herkese teşekkür ediyorum.

Saygı ve selamlar, yaşasın Kürdistan, Allah’a emanet olun!”

Molla Ebubekir Efendi Xoşnaw kimdir?

Molla Ebubekir Efendi Erbil’in Harir ilçesine bağlı Sisawa köyünde Xoşnaw aşiretinden bir ailenin çocuğu olarak 1863 yılında dünyaya geldi.

Osmanlılar tarafından babası öldürülen ve Harir’deki arazilerin yüzde 80’ini oluşturan arazilerine el konulunca 1863’te Sisawa’dan İstanbul’a gitti. Tam da bu zamanda İngilizler Osmanlılara din öğretmeni istediklerini bildiren bir mektup gönderince Osmanlılar tarafından Kürdistan yerine Cape Town'a gönderildi.

Hayatının 18 yılını Cape Town’da geçiren Molla Ebubekir Efendi 1880’de burada vefat etti.

Güney Afrika’ya gittiği ilk günden beri özellikle kız çocuklarının okuma yazma öğrenmeleri için büyük bir çaba harcadı. Kentte kız okulu açan Kürt alim yüzlerce öğrenci yetiştirdi.

Hizmetlerinden ötürü Sultan Abdulaziz Madalyası alan Ebubekir Efendi, geride din ve ilim üzerine yazdığı 8 kitap ve büyük bir miras bıraktı.

Bugün Ebubekir Efendi’nin torunlarının sayısı 2 bini buluyor ve kentin her bir köşesinde onu anlatan bir anıt, müzelerde yeri bulunuyor.

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani ve Irak Yüksek Yargı Konseyi Başkanı Faik Zidan

Başkan Neçirvan Barzani'den Irak Yüksek Yargı Başkanına destek

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, bir ABD kongre üyesi tarafından ‘İran’ın adamı olmakla’ suçlanan Irak Yüksek Yargı Konseyi Başkanı Faik Zidan’a desteğini açıkladı.