ERBİL - Çavuşoğlu’nun ITC ziyaretinde neler konuşuldu?

07-05-2019
Gülbahar Altaş
Etiketler Çavuşoğlu Erbil ITC
A+ A-

Erbil (Rûdaw)- Irak Türkmen Cephesi (ITC) Erbil Sorumlusu İmdat Bilal, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun parti merkezlerini ziyaretinde özellikle Türkmenler arasında birliğe değindiğini söyledi.

 

25 Eylül 2017’de Kürdistan’da gerçekleşen bağımsızlık referandumunun ardından, Erbil-Ankara ilişkilerinde yaşanan soğukluğun giderilmesine yönelik bir süreden beridir çabalar sürüyor.

 

Çavuşoğlu, 2017 yılının Ağustos ayından sonra ilk kez 28 Nisan’da başkent Erbil’i ziyaret etti.

 

Mevlüt Çavuşoğlu, ziyareti kapsamında Başbakan Neçirvan Barzani, Kürdistan Güvenlik Konseyi Müsteşarı Mesrur Barzani’nin de aralarında bulunduğu Kürt liderlerin yanı sıra  ITC’nin Erbil Merkezini ziyaret ederek, partililerle bir araya gelmişti.

 

Çavuşoğlu’nun Kürt yetkililerle yaptığı görüşmelerin ana konularından biri iki taraf arasındaki ekonomik ilişkiler olurken, ITC’li yetkililerle yaptığı görüşmenin içeriğine dair ayrıntılı bir açıklama yapılmamıştı.

 

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Erbil Sorumlusu Himdat Sabah Bilal, Çavuşoğlu’nun Erbil temaslarında partilerini ziyaret etmesine ilişkin, Rûdaw’a değerlendirmelerde bulundu.

 

Bilal, “Bazı çevrelerce Sayın Çavuşoğlu’nun niye diğer Türkmen partileri ile değil de ITC ile görüştü? deniliyor. Aslında bunun açıklaması çok kolay” diyen Bilal sözlerine şunları ekledi:

 

“ITC, Irak’taki en köklü Türkmen partisidir. 1995 yılında Irak’ta kuruldu. 24 yıllık bir geçmişe sahip. 1997 yılında Milli Birlik Kurultayı’nı Erbil’de yaparak yurt dışı ve yurt dışındaki Türkmen kuruluş ve şahsiyetlerini o çatı altında toplamayı başardı. Ayrıca bununla birlikte gerek Irak gerekse Kürdistan Bölgesi’ndeki farklı bölgelerde teşkilatlarımız var. Hatta yurtdışında dahi teşkilatlarımız var.”

 

Partisinin üye sayısını vermeyen ancak Irak ve Erbil’de etkin bir güce sahip olduklarına işaret eden Bilal, gerek yurt içi gerekse yurt dışı toplantılarında muhalefet partileri arasında ITC’nin varlık gösterdiğini kaydetti.

 

Çavuşoğlu’nun kendileriyle olan toplantının içeriğine ilişkin ise Himdat Sabah Bilal, şunları söyledi:

 

“Sayın Çavuşoğlu Bağdat, Basra ve Erbil ziyaretleri çerçevesinde bizimle de görüştü. Toplantıya katılanları kendileri belirledi. Toplantıda da çok ayrıntılı bir şekilde devlet politikaları görüşülmedi. Ya da Kürdistan Bölgesi’nde yeni kurulacak hükümette Türkmenlerin konumuna dair. Ancak genel anlamda Türkmenlerin Irak ve Kürdistan Bölgesi’nde haklarının artırılması gerektiği vurgulandı. Türkiye’nin Türkmenlere tam desteğine değinildi.

 

Bununla birlikte Kerkük’te Türkmenlerin kazanımlara ilişkin düşünce alışverişinde bulunuldu. Bilindiği gibi Kerkük’te Vali halen seçilemedi ve biz Türkmenler olarak, şimdiye kadar Kerkük’te hiç Türkmen bir vali makamda görmedik. Mevcut durumda artık Kerkük’te bu talebimizi gündeme alıyoruz. Kerkük’te Kürt vali oldu Arap oldu bir de Türkmen vali olsun. Kürdistan Bölgesi’nde kurulacak hükümette Türkmenlerin bakanlık sayısının artırılmasın hak olarak görüyoruz.

 

Kaldıki Sayın Çavuşoğlu, görüşmede de daha çok Türkmenlerin kendi arasındaki birliği ve beraberliğine değindi.”

 

“Bir de Türkiye’nin Musul’un yeniden yapılandırılması için 5 milyar doların tahsis edildiğini hatırlatarak, özellikle Telafer, Musul’dan başlanarak Irak’ın orta kısmına kadar alt ve üst yapının yapılanmasından söz etti” diyen Bilal, “Tahsis edilen mebla Irak bankaları yoluyla değil de şirketler yoluyla proje kapsamında yapılacağını belirtti. Projelerde Türk firmaları bölgeye gelerek, gereken alan çalışmasını yaparak aktif olarak yer alacaklar. Bir diğer anlamda sıcak para yerine şirketler aracılığıyla faaliyet yürütülecek”diye konuştu.

 

“Ankara ile Erbil arasında bir köprüyüz”

 

Bilal, “Şimdiye kadar Türkmenler, Irak’ta dahi bir bakanlık alamadı. Ama biz istiyoruz ki burada (Erbil’de) verilecek kararın Irak’a da emsal olmasıdır” ifadelerini kullandı.

 

Türkmen Cephesi’nin Irak’ta Heşdi Şabi’ye yakın göründüğüne dair izlenimin olduğunu belirten ITC'li yetkili, sözlerine şunları ekledi:

 

“Türkmenler, Irak ve Kürdistan Bölgesi’nde dengeli bir politika yürütmek zorunda. Siyasi ilişkiler bakımından da taraflara daha yakın veya daha uzak değiliz. Konjonktür olarak da bölgelerde kim hakim ise onunla daha fazla muhatap oluyor.

 

Irak Türkmenleri olarak elbette diğer Türklerle gönül bağımız var. Ama sonuçta Irak kimliğine sahibiz. Haklarımızı da bu çerçevede almaya çalışıyoruz.”

 

Himdat Sabah Bilal, partisinin Ankara ile Erbil arasında bir köprü görevini üstlendiğini kaydetti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli