Erbil (Rûdaw) - Katoliklerin ruhani lideri Papa Franciscus, 4 günlük tarihi ziyareti kapsamında başkent bu sabah Erbil’e ulaştı. Papa öğleden sonra Erbil Franso Hariri Stadyumu’nda düzenlenecek ayine katılacak.
Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus, 5 Mart günü Irak’ın başkenti Bağdat’a ulaştı.
6 Mart'ta Necef'te Irak'taki Şiilerin dini mercii Ayetullah Ali Es-Sistani ile görüşen Papa, tarihi Ur kentinde dinler arası buluşmaya katıldı.
Bugün sabah Erbil’e ulaşan Papa, Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, Başbakan Mesrur Barzani, Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani, bakanlar, dini liderler tarafından törenle karşılandı.
Ardından Başkan Mesud Barzani, Papa ile başbaşa bir görüşme gerçekleştirdi.
Bugün Musul’a geçecek olan Papa, IŞİD’le savaşta hayatını kaybeden kurbanlar için düzenlenecek olan ayine katılacak.
Musul’un Hemdaniye gölgesindeki Karakuş ilçesinde bulunan Tahira el Kubra Kilisesi’ni ziyaret edecek olan Papa daha sonra Erbil’e dönerek Franso Heriri Stadyumu’nda 10 bin kişinin katılımı ile düzenlenecek olan ayine katılacak.
Başkan #Barzani ile #Papa Farncis bir araya geldi
— Rûdaw Türkçe (@RudawTurkce) March 7, 2021
#PopeInKurdistan pic.twitter.com/VRhWe5XZEY
Katolik Hristiyan dünyasının 266. lideri
Papa Franciscus, dünya çapında 1,2 milyar üyesi bulunan Katolik Kilisesi'nin ruhanî lideridir.
Papa olmadan önceki adı Jorge Mario Bergoglio olan Papa, aslen İtalyalıdır. Ailesi Arjantin'e göç etmiş, Papa da 12 Aralık 1935'te Buenos Aires doğmuştur.
Franciscus'un Arjantin'in resmî dili İspanyolcanın ve ana dili İtalyancanın yanında hatasız Almanca konuşur. İngilizceye, Fransızca ve Portekizceye hâkimdir. Üniversite tahsili sırasında bunların yanında Latince ve Eski Yunanca öğrenmiştir.
Papanın hem Arjantin, hem de İtalyan tâbiyeti vardır. Bunun yanında kardinal olmasıyla Vatikan tâbiyetini de almıştır.
Temel eğitimden sonra kimyager olan Papa, 1958'de Cizvitler'e katıldı. Önce Şili'de beşerî bilimler tahsil eden Bergoglio, Buenos Aires'e döndükten sonra San Miguel'deki Colegio Máximo San José'de felsefe tahsilini 1960'ta bitirdi. Katolik ilahiyat tahsilini de 1970'te tamamladı. 1969'da papazlık sakramentini alarak aynı üniversitede ilahiyat doçenti oldu.
Tersiatı için bir yıl İspanya'ya giden Papa, 1973'ten itibaren mürit ustası ve ilahiyat doçenti olarak San Miguel Yüksekokulu'nda çalıştı. Bu görevi 1979'a kadar devam ettirdi.
1980-86 yılları arasında San Miguel Yüksekokulu'nun rektörüydü. Müteakiben Frankfurt yakınlarındaki Philosophisch-Theologische Hochschule Sankt Georgen'e araştırma için gitti. Fakat doktora projesi yarım kaldı. Bundan sonra Córdoba'de rûhânî eşlikçiydi.
Episkopos, başpiskopos ve kardinalliği
20 Mayıs 1992'de Papa II. Ioannes Paulus tarafından Buenos Aires'e yardımcı piskopos, Auca'nın da îtibârî piskoposu olarak tayin edildi.
Birkaç değişik unvan ve pozisyonlardan sonra II. Ioannes Paulus, ona 2001'de kardinal papazı unvanını vererek Kardinal Heyeti'ne almış oldu.
Papa, 115 kardinalin seçme hakkına sahip olduğu 2013 Konklavı'nın ikinci gününde ileri yaşı ve sağlığı yüzünden favori olarak görülmemesine rağmen beşinci seçimde gerekli üçte iki çoğunluğu alarak 266. papa ve Petrus'un 265. halefi oldu.
Lisans diploması felsefe üzerine olan papanın Cizvit olması ise kilisede bir devrim olarak nitelendiriliyor.
Bir basın toplantısında Papa Franciscus, adını Cizvit Tarikatı'nın kurucularından olan Franciscus Xaverius'a atfen değil, mukaddes Assisili Francesco'ya atıfla aldığını belirtti.
Gençliğinden beri sağlığı yerinde olmayan Papa Francis, 20 yaşından beri yarım bir akciğerle yaşıyor.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın