Laleş’te Cema Bayramı: Qepax Günü’nde Güneş'e boğa kurban edildi

12-10-2023
Laleş / Foto: Rûdaw
Laleş / Foto: Rûdaw
Etiketler Laleş Ezidi Kürtler Cema Bayramı
A+ A-

Laleş (Rûdaw) - Ezidi Kürtlerin kutsal mekanı Laleş’te, Cema Bayramı kutlamaları devam ediyor. Bayramın altıncı günü olan Qepax Günü’nde doğaya salındıktan sonra yakalanan boğa, Güneş için kurban edildi, dualar okundu.

Ezidi Kürtler her yıl 6-13 Ekim tarihleri arasında en önemli etkinliklerden biri olan Cema (toplanma) Bayramını Laleş İbadethanesinde bir araya gelerek kutluyor.

Her yıl Cema Bayramına Kürdistan'ın diğer kentlerinden ve dünyanın çeşitli ülkelerinden binlerce Ezidi katılıyor.

Cema Bayramının altıncı günü ise üç aşirete mahsus kutlamalarla geçiyor. Qepax Günü denilen bugünde doğaya salınan bir boğa Laleş’i saldırılardan koruyan Qaidi, Mamosi ve Tirka aşiretine mensup erkekler tarafından yakalanıp getiriliyor.

“Suka Me’rifatê” (Marifet Pazarı)  denilen meydandan geçirilen boğa Şeyh Şems’in mezarı başında Güneş'e kurban ediliyor.

Rûdaw’a konuşan Qaidi aşireti reisi Qadir Xelil Axa, “Şeyh Adi döneminde Laleş’e saldırılar oluyordu. Şeyh Adi Ezidilere haber gönderiyor ve herkesten önce Qaidiler gelip Laleş’i savunuyor. Şeyh Adi ‘bunlar kim?’ diye soruyor” dedi.

Kurban için de çeşitli ritüeller uygulanıyor. Bayrama katılanların herbiri kurban edilen boğadan bir tüy almak için adeta birbiri ile yarışıyor. Ayrıca kurbanın kanını alnına sürenler şanslı sayılıyor.

Hesen Xişman da “Bugün bayramın altıncı günü, Qepax Günü. Qaidi, Mamosi ve Tirka aşireti bu merasime katılıyor. Ezidi ruhani meclisi onlara bir boğa armağan ediyor ve bunu kurban edip etini dağıtıyorlar” diye konuştu.

Kurban merasiminin ardından üç aşiretin erkekleri onları birbirine bağlayan ve “Peri” denilen beyaz, uzun bir bez parçasını omuzlarına alıp Arafat Dağı’na çıkıyor. Son olarak da Şeyh Adi türbesinin önünde kutsal halay çekiliyor. Bu halaya katılan herkesin günahlarından arındığına inanılıyor.

Cema bayramı diğer bayramlardan farklı olarak Laleş’teki kutsal tapınakta gerçekleştiriliyor. Bu yüzden halk arasında Şeyh Adi Ceması olarak adlandırılıyor.

Ortadoğu’nun kadim dini inançlarından olan Ezidiliğin; Cema, Eza, Belinda, Çilê Havinê, Çile Zivistanê, Hıdır İlyas ve Çarşema Sor gibi bayramları bulunuyor.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli