BM fonları kesti: Rojavalı mültecilerin kampında çöpler tehlike saçıyor!

06-08-2022
Etiketler Rojava Erbil
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Birleşmiş Milletler’in temizleme ve çöp toplama fonlarını durdurmasıyla Kürdistan Bölgesi’nde Rojavalı mültecilerin kaldığı kamplarda çöpler birikmiş durumda.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), geçtiğimiz ay başkent Erbil’de bulunan ve Rojavalı mültecilerin kaldığı Kawirgosk mülteci kampındaki çöp toplama ve temizleme fonlarını durdurdu.

Hizmetlerin aksamasıyla birlikte yaklaşık 8 bin mültecinin barındığı kampta büyük miktarda çöplerin toplandığı aktarıldı.

Rûdaw muhabiri Halepçe Sadun’a konuşan fırıncı Süleyman Yasin, fırınının yanındaki çöpler ve sinekler yüzünden mültecilerin ekmek almak için artık fırına gelmediğini belirtti:

“İşlerimiz eskisi gibi değil, çok az müşteri geliyor. Gördüğünüz gibi, fırının etrafı çöplerle dolu.”

Kampın yönetim üyelerinden Abdulrahman Saadi, kampın 1 Ağustos’tan önce iki günde bir temizlendiğini fakat o tarihten sonra sadece bir defa gönüllüler tarafından temizlik yapıldığını belirtti.

Kamp sakinlerinden Xebat Şeyhmus, “Çöp yüzünden çocuklarımız hasta oluyor” ifadesini kullanıyor.

UNCHR’nin sözcüsü Firas Xatip ise Rûdaw’a verdiği bilgide Kürdistan Bölgesi Hükümeti ile yaptıkları anlaşma nedeniyle temizlik hizmetlerini vermediklerini söyledi:

“UNCHR ile hükümet arasında bir anlaşma oldu; tüm sorumluluk hükümete verildi. Bizim fonlarımız daha çok okulların, sağlık merkezlerinin kurulması gibi uzun dönemli hizmetlere ayrıldı.”

BM’nin aynı zamanda eğitim, elektrik ve su için verdiği fonların da sona erdiği kaydedildi.

Erbil’deki Kuştepe mülteci kampında BM, öğretmenlere verdiği fonları kestiği için Rojavalı öğrenciler eğitim alamamıştı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli