Kürdistan Bölgesi Hükümeti, ‘Irak’ın baskı ve tehditlerine boyun eğilmeyeceğini’ açıkladı

06-07-2022
Rûdaw
Etiketler Irak Petrol Gaz Irak Federal Yüksek Mahkemesi Kürdistan Bölgesi Hükümeti
A+ A-

Haber Merkezi - Kürdistan Bölgesi Hükümeti, Irak Hükümeti’nin, Kürdistan Bölgesi'nin petrol ve gaz üretimi ile satışı üzerindeki baskısı karşında geri adım atılmayacağını ve anayasal hakların korunacağını bir kez daha teyit etti.

Başbakan Mesrur Barzani başkanlığında yapılan kabine toplantısının ardından yapılan açıklamada, "Bakanlar Kurulu, Kürdistan Bölgesi halkının anayasal haklarından vazgeçmeyeceğini, anayasal hakları her şekilde savunacağını ve federal hükümetin hiçbir baskı ve tehdidine boyun eğmeyeceğini bir kez daha teyit etmiştir" denildi.

Toplantıda, başta petrol ve gaz anlaşmazlıkları olmak üzere Erbil ile Bağdat arasındaki "önemli sorunların" çözülmesi gereği ifade edildi.

Kürdistan Bölgesi Hükümeti, bu tür sorunların "anayasaya dayalı federal petrol ve gaz yasasının çıkarılmasıyla" çözülebileceğinin altını çizdi.

Açıklamada ayrıca, Irak hükümetinin memur maaş ödemeleri için gerekli fonları sağlamadığı bildirildi.

Ne olmuştu?

Irak Federal Yüksek Mahkemesi, Şubat ayında Kürdistan Bölgesi'nin petrol ve gaz yasasının "anayasaya aykırı" olduğunu öne süren bir karar aldı. Böylece Kürdistan Bölgesi'nin petrol ve gaz sektörünün bağımsızlığının yasal dayanağı çiğnendi.

Irak Petrol Bakanı İhsan Abdul Jabbar, geçen ay federal mahkemenin kararının uygulanmasına destek vererek, Irak'ın ülkenin zenginliğini yönetmek için bir standarda sahip olması gerektiğini söyledi.

Irak Petrol Bakanlığı da Pazartesi günü, üç büyük ABD enerji firmasının -Schlumberger, Baker Hughes ve Halliburton- Kürdistan Bölgesi'ndeki yeni projeler için artık ihaleye çıkmayacaklarını bakanlığa ilettiklerini bildirmişti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli