Rojava’da yapılacak olan yerel seçimler ertelendi

06-06-2024
Rûdaw
Etiketler Rojava Erteleme Yerel seçim Özerk Yönetim
A+ A-

Haber Merkezi - Rojava'da 11 Haziran'da yapılması planlanan yerel seçimler Ağustos ayına ertelendi. 

Rojava Özerk Yönetimi, bugün yaptığı yazılı açıklamayla seçimlerin, "siyasi parti ve ittifakların talebi ve tamamen demokratik bir şekilde gerçekleştirilmesi amacıyla" ertelendiğini duyurdu.

Seçimlerin bu yılın Ağustos ayında yapılacağı açıklandı ancak kesin bir tarih belirtilmedi.

Rojava Yüksek Seçim Komiserliği seçimi daha önce ertelemişti. Komiserlik, 30 Mayıs’ta yapılması planlanan yerel seçimlerin 11 Haziran’a ertelendiğini duyurmuştu. Komiserlikten yapılan açıklamada, “Seçimlerin 30 Mayıs'ta yapılması kararlaştırılmıştı ancak çalışmalarımız sırasında; Kuzey ve Doğu Suriye’de belediye seçim hazırlıkları için belirlenen sürenin yeterli olmadığı görüldü" denilmişti.

ABD Dışişleri Sözcüsü de “Suriye'nin kuzey ve doğu bölgelerinde seçim koşullarının bulunmadığını" söylemişti.

ENKS boykot ediyor

Özerk Yönetimin kontrolü altındaki bölgelerde daha önce iki kez belediye seçimleri yapıldı. Bu seçimler için de Efrin-Şehba, Minbic, Fırat, Cezire, Tabka, Rakka ve Deyrezor’da seçim komisyonları tarafından hazırlıklar yapıldı.

Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) ise yerel seçimleri boykot edeceğini duyurdu.

5 yıldır Rojava’da yaşayan sığınmacılar da oy kullanacak

Özerk Yönetim, 3 milyondan fazla seçmenin oy kullanma hakkına sahip olduğunu açıkladı. Beş yılı aşkın süredir bölgede yaşayan göçmen ve mülteciler seçimde oy kullanabilecek.

Her belediyenin farklı konseyleri olacak. Her seçim bölgesinde bir belediyeler birliği kurulacak ve bu birlik içerisinde tüm belediyeler temsil edilecek. Seçimler iki yılda bir yapılacak ve belediye meclis üyeleri ile eş başkanlar seçilecek.

Rojava’da bugüne kadar iki kez belediye seçimleri yapıldı. İlk belediye seçimleri 2015 yılında, ikinci seçimleri ise 2017 yılında yapıldı.

Yeni idari düzenlemeye göre Özerk Yönetim’in yetki alanına giren alanlar yedi ana bölge, altı büyük şehir, 40 ilçe ve 105 kasabadan oluşuyor. Eş başkanlardan biri Kürt, diğeri diğeri Arap, Türkmen veya Hristiyan olacak.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli