Erbil (Rûdaw) - ABD'nin başkenti Washington’da bulunan Kürdistan Bölgesi Peşmerge Bakanı Şorış İsmail, IŞİD'e karşı savaşın henüz bitmediğini, ABD’nin yardımıyla Peşmerge Bakanlığı'nda çeşitli reformlar gerçekleştireceklerini duyurdu.
Kürdistan Bölgesi Peşmerge Bakanı Şorış İsmail, Kürdistan Bölgesi Washington temsilcisi Beyan Sami Abdulrahman, ABD Savunma Bakan Yardımcısı Dina Strawler ve çok sayıda yetkilinin katıldığı basın toplantısında, “ABD ile stratejik ortaklığımız var. Peşmerge güçleri, Irak ordusu, ABD ve müttefikleriyle birlikte IŞİD'i yendik. Peşmerge Bakanlığı olarak bu ilişkinin önemini vurgulamaya devam ediyoruz, IŞİD’i yendik ve hilafetini yok ettik. Peşmerge Bakanlığı olarak bu ilişkiye önem veriyoruz” diye konuştu.
IŞİD yenildiği ve hilafeti yıkıldığı halde, statüsü tartışmalı olan ve bu nedenle güvenlik açığı bulunan yerlerde saldırılar gerçekleştirebiliyor. Bu duruma dikkati çeken Bakan İsmail, "IŞİD'e karşı savaş henüz bitmedi. Amerikalı müttefiklerin ve danışmanların yardımıyla, yeni saldırılar düzenlemek isteyen gizli IŞİD hücrelerinin terör eylemlerini engelleyebiliriz" dedi.
Peşmerge Bakanlığı heyeti, ABD Savunma Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Kongre üyeleri ve Beyaz Saray yetkilileriyle görüşecek. Bakan Şorış İsmail, "Burada Washington'da, özellikle Sayın Dina Strawler ve Pentagon'daki ekibiyle güzel görüşmelerimiz oldu. Kongre üyeleriyle de görüştük ve yarın Beyaz Saray ve Dışişleri Bakanlığı ile görüşmeyi planlıyoruz” diye konuştu.
Peşmerge Bakanlığı'ndaki reformların görüşmelerde önemli bir konu olduğunu söyleyen Bakan Şorış İsmail reformlarla ilgili, "Amerika ve diğer ülkelerden gelen danışmanların yardımıyla Peşmerge Bakanlığı'nda çeşitli reformlar gerçekleştireceğiz" ifadelerini kullandı.
Barbero: Kürdistan Bölgesi konusunda Türkiye ile sorunlarımız var
Basın toplantısında Rûdaw'ın sorularını yanıtlayan Amerikalı emekli General Michael Barbero ise; “Amerikan ordusu ile Peşmerge arasındaki ilişki güçlü” dedi.
Barbero, Türkiye'nin Kürdistan Bölgesi topraklarında gerçekleştirdiği operasyonlar hakkında, "Washington, NATO üyesi olduğu için Türkiye ile ilişkilere hassasiyetle yaklaşıyor. 2003 yılından bu yana Kürdistan Bölgesi'nde Türkiye ile sorun yaşamamıza rağmen, Türkiye'nin Kürtlerle ve Irak’la ilişkilerini güçlendirmesini umuyoruz” dedi.
Michael Barbero, Amerikan güçlerinin Irak'ta kalmasıyla ilgili olarak da, "Amerika'nın orada kalmasını istiyorum ve bunu 2003'ten beri söylüyorum. Bunun Irak halkı ve Washington için iyi olduğuna inanıyorum, ancak Iraklı liderlerin bir önce bir hükümet kurması gerekiyor. Bu, belirli bir partinin değil tüm Iraklıların çıkarınadır. ABD-Irak ilişkilerinin geleceğine ve bölgedeki güvenlik sorunlarına baktıklarında Iraklılar kesinlikle Amerika'nın kalmasını istiyorlar” diye konuştu.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın