Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri: Reformlar yavaş da olsa devam ediyor

20-04-2024
Etiketler Peşmerge Bakanlığı ABD Irak
A+ A-

Süleymaniye (Rûdaw) - Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Korgeneral Bahtiyar Muhammed, “Bakanlık bünyesindeki reform çalışmaları yavaş da olsa devam ediyor” dedi.

Süleymaniye’de Rûdaw muhabirine konuşan Korgeneral Muhammed, Peşmerge güçlerinin birleştirilmesi ve bakanlık bünyesindeki reform programı hakkında bilgi verdi.

"ABD ile bir mutabakat anlaşmamız var ve ortak çalışmalarımız devam ediyor” diyen Muhammed, Peşmerge Bakanlığı'nın reform programının devam ettiğini söyledi.

Muhammed, "Önümüzde engeller olsa ve yavaş da olsa süreçte ilerleme var. IŞİD'e karşı savaş, Kürdistan Bölgesi ile federal hükümet arasındaki ilişkiler, bütçe sorunu ve iç siyasi çekişmeler Peşmerge Bakanlığı bünyesindeki reform çalışmalarının yavaş ilerlemesinin ana nedenleridir" dedi.

Irak Savunma Bakanlığı ve Peşmerge Bakanlığı’nın ortak bölgelerinde oluşturmayı kararlaştırdıkları ortak tugaylara değinen Muhammed, “Henüz tam olarak göreve başlamadılar. Tugay sayısını artırarak tümen düzeyine çıkarmayı umuyoruz” dedi.

ABD'nin Peşmergeye yaptığı mali yardımın yüzde 25 oranında azaltıldığını belirten Korgeneral Bahtiyar Muhammed, ancak bunun müttefik güçlerle işbirliğinin azaldığı anlamına gelmediğini vurguladı.

Muhammed, “ABD ile mutabakatın süresi sona erdikten sonra yeni bir mutabakat gündeme gelebilir. ABD'nin 2025'te Peşmerge'ye mali yardımını artıracağını duyduk” diye ekledi.

ABD, IŞİD’e karşı mücadele kapsamında Peşmerge güçleri, Irak güvenlik güçleri ve Demokratik Suriye Güçleri’ne her yıl yardım sağlıyor.

Beyaz Saray tarafından Kongre’ye gönderilen, 1 Ekim'de başlayacak 2025 mali yılına yönelik hükümet harcamalarını içeren bütçe teklifinden Pentagon’a 849,8 milyar dolar aktarılması istendi.

Biden yönetimi, Savunma Bakanlığı bütçesinden Peşmerge ve Irak güçlerine 380 milyon 758 bin dolar ayırırken Demokratik Suriye Güçleri'ne (DSG) ise 147 milyon 941 bin dolar tahsis etmek istiyor.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani ve Irak Yüksek Yargı Konseyi Başkanı Faik Zidan

Başkan Neçirvan Barzani'den Irak Yüksek Yargı Başkanına destek

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, bir ABD kongre üyesi tarafından ‘İran’ın adamı olmakla’ suçlanan Irak Yüksek Yargı Konseyi Başkanı Faik Zidan’a desteğini açıkladı.