Aydın Maruf: Türkmenlerin Kürdistan Bölgesi’ndeki temsiliyeti iyi bir seviyede

05-08-2021
Rûdaw
Etiketler Aydın Maruf Türkmen Erbil Bağdat Kürdistan Irak Siyaset
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Kürdistan Bölgesi Etnik ve Dini Oluşumlardan Sorumlu Bakanı Aydın Maruf, Türkmenlerin Kürdistan Bölgesi’ndeki temsiliyetinin iyi bir seviyede olduğunu söyledi.

Rûdaw TV Haber Bültenine katılan Bakan Aydın Maruf, Kürdistan Bölgesi ve Irak’taki bileşenlerin siyasi sürece katılımı konusunda değerlendirmelerde bulundu.

Maruf, “Türkmenler Irak ve Kürdistan Bölgesi’nde siyasi sürece dahil olan önemli bir bileşendir. Türkmenler her zaman haklarını barışçıl bir şekilde istemiştir. Irak Anayasası’na göre Türkmenler Irak’ta üçüncü büyük bileşendir, Kürdistan Bölgesi’nde ise ikinci büyük bileşendir. Türkmenlerin Irak’taki durumu geçmiş dönemlere göre çok farklıdır. Türkmenler şu anda Irak’ta her alanda siyasi süreçte yer alıyor ama maalesef aktif bir şekilde değil” dedi.

Türkmenlerin Kürdistan Bölgesi’ndeki temsiliyetinin iyi bir seviyede olduğunu belirten Maruf, “Türkmenler siyasi süreç, Kürdistan Parlamentosu, Kürdistan Parlamentosu Başkanlığı’nda yer alıyor ve Hükümet’te Türkmenlerin temsilcisi var. Bu önemli” ifadelerini kullandı.

Erbil’in Bağdat’a göre bileşenlerin hakları konusunda daha iyi olduğunu kaydeden Bakan Maruf, sözlerine şunları ekledi:

“Kürdistan Bölgesi ile Irak’ı kıyasladığınızda haklar ve siyasi sürece katılım konusunda Erbil, Bağdat’ın önünde yer alıyor. Bu çok çok önemli. Daha önce toplantılarda da farklı bileşenlerin siyasi sürece katılımının önemli olduğunu dile getirdik. Kürdistan Bölgesi’nin 9’uncu Kabinesi’nde Türkmenlerin Bileşenlerden Sorumlu Bakanlığı üstlenmesi çok önemli. Kürdistan Bölgesi’nde Kürt, Türkmen ve Asuri-Keldani-Süryani bileşenleri olmak üzere 3 temel bileşen var. Türkmenler bir bileşen olarak muamele görmeli. Türkmenler Kürdistan Bölgesi’nde daha fazla ve aktif bir şekilde siyasi sürecin içerisinde yer almalı. Türkmenler olarak herkesten daha çok ortak yaşamın destekçisi olduk. Kürdistan Bölgesi’nin statüsünü destekledik. Türkmenler Kürdistan Bölgesi’nde aktif bir şekilde siyasi sürecin içinde yer alıyor ama bu daha da artmalı. Siyasi süreçte var olmalılar ve siyasi kararlarda etkileri olmalı. Kürdistan Bölgesi’nde bileşenlerin siyasi sürece katılımı iyi ve istenilen bir noktada. Bunlar önemli. Kürdistan Bölgesi’nde çok iyi ve düzenli bir ortak yaşam var. Bu Kürdistan Bölgesi Hükümeti ve halkı için gurur duyulacak bir şey.”

Aydın Maruf ayrıca, kararların alınmasında rollerinin olması için Kürdistan Bölgesi Başkanlığı’nda da bileşenlerin temsilcilerinin yer alması gerektiğini belirtti.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli