Ezidi kadınlar: Normal bir hayata dönüş bizim için adaletin bir parçasıdır

05-07-2020
Rûdaw
Etiketler Ezidi Şengal PAyam Akhavan IŞİD
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Ezidi Kürtlere karşı işlenen soykırımı araştıran bir grup uluslararası kamu hukuku uzmanı ve uluslararası suçlarla ilgilenen avukatın hazırladığı rapora göre, Ezidi kadınlar, IŞİD üyelerinin yargılanmasını adaletin bir parçası olarak görüyor ancak, kendileri için en acil adaletin normal bir yaşam sahibi olmaktan geçtiğini düşünüyor.   

Kanada’daki McGill üniversitesinden uluslararası hukuk profesörü Payam Akhavan, uluslararası hukuk uzmanı Sareta Ashraph ve yine McGill üniversitesinden Barzan Barzani ile David Matyas tarafından hazırlanan rapor, ünlü Amerikan Human Rights Quarterly dergisinde yayımlandı.

“Ezidi soykırımı için nasıl bir adalet?” başlıklı raporda, Ezidi Kürtlerin IŞİD’den kurtulduktan sonra içinde bulundukları durum ve adalet arayışlarına dikkat çekildi.  

Ağustos 2014’te Şengal’e saldıran IŞİD mensupları, çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan 6 bin Ezidi Kürdü kaçırdı, işkenceden geçirdi, köle muamelesi yaptı ve yüzlercesini de katletti. Ezidi Kürtlerin maruz kaldığı bu saldırının “soykırım” olarak tanınması ve suçluların tutuklanıp yargılanması son yıllarda Ezidi Kürtlerin en öncelikli talepleri olarak öne çıktı.

Payam Akhavan başkanlığında hazırlanan raporda da bu soykırımdan kurtulan Ezidi kadınların “adalet” beklentisi ve adaletin onlar için ne anlam taşıdığı incelendi.

Raporu hazırlayan isimler, soykırımdan kurtulan Ezidiler hakkında basit bir dizi soruya yanıt aramak için saha araştırması yaparak Irak ve Kürdistan Bölgesi’ndeki kamplarda binden fazla Ezidi kadınla yüzyüze görüştü.

"Ezidi kadınlar için adalet ne anlama geliyor, retraktif mi onarıcı bir adaleti mi tercih ediyorlar, uluslararası ve yerel adalete güveniyorlar mı?” gibi sorlara yanıt aranan araştırmaya katılan Ezidi kadınlar, IŞİD üyelerinin Ezidilere karşı uyguladığı soykırım nedeniyle Irak veya diğer uluslararası mahkemeler önünde yargılanmasını destekliyor.

Ancak kendileri için daha acil olanın esasen daha iyi bir gelecek için duydukları endişe olduğunu belirtiyorlar. Bu çerçevede normal bir hayata dönüşü kendileri için adaletin bir parçası şeklinde gören Ezidi kadınlar, gerçeklerin ortaya çıkarılması kadar toplumsal barışı, yaralarının sarılmasını ve maddi ve manevi desteği önemli buluyor.  

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli