Fransa’da Kürt tarihi eğitim müfredatına alındı

04-09-2020
Rûdaw
Etiketler Fransa Kürt tarihi Ders kitabında Eğitim programı Müfredat
A+ A-
Erbil (Rûdaw) - Fransa’da eğitim programında Kürt tarihi ile ilgili “Kürtler ve Kürt Meselesi” adıyla ders okutulacak.

Fransa Eğitim Müdürlüğü, 2020-2021 eğitim öğretim yılında 11’inci sınıflarda okutulan Tarih ve Coğrafya kitabına “Kürtler: Devletsiz bir ulus” başlığıyla Kürt tarihinin öğretileceği bir ders ekledi.

Kürt tarihinin okutulacağı derslerin bazı ana başlıkları ve içerikleri şu şekilde:

Bağımsızlığı diriltme umudu

Dersin içeriğinde, Kürtlerin 40 milyon nüfusu ile dünyada devleti olmayan en büyük halk olduğu ve çoğunluğunun Sünni mezhebine bağlı olduğu yer alıyor. Kürtlerin yüz yıldır bağımsızlık için mücadele ettiği belirtilen kitapta, Kürdistan topraklarını egemenliği altında bulunduran ülkelerin bu çabalara karşı çıktığı belirtildi. Ancak Saddam rejiminin devrilmesi ve Suriye’nin yıkılmasının Bağımsız Kürdistan umutlarını dirilttiği ifade edildi.
Dersin bir bölümünde de “Ortadoğu’daki çekişmeler Kürt devletinin kurulmasına olanak sağlar mı?” sorusu sorulmuş.

Peşmerge

Dersin bir başka bölümünde IŞİD’in ortadan kaldırılmasında Kürt güçlerinin rolüne değinilerek, Peşmerge’ye ilişkin, “Kürtçe’de Peşmerge: Ölüm ile karşı karşıya gelen anlamına geliyor. Peşmerge Güçleri Irak ordusu ile aynı statüye sahip. Bunu da Saddam Hüseyin Hüseyin rejimi ve IŞİD İslami Devleti ile savaştan sonra elde ettiler. 1920 yıllarında kurulan Peşmerge Güçleri’nin sayısı bugün 350 bin civarında” ifadeleri yer almış.

Rojava Kürdistanı’nın işgali

Kitapta ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Trump’ın onayıyla 9 Ekim 2019’da Rojava saldırısına ilişkin aldığı kararda yer almış. IŞİD savaşı Amerika ile Kürtler arasındaki yardımlaşmanın başlangıcı olarak kaydedilerek, IŞİD lideri Bağdadi’nin öldürülmesinin de bu yardımlaşmanın önemine değinilmiş. Türkiye’nin Suriye’deki Kürt ülkesinin işgalinin başlangıcına değinilen bölümde, “Suriye Kürdistanı’nın Sonu: Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan 9 Ekim 2019’da Trump’ın onayıyla Suriye Kürtlerine karşı askeri bir saldırı başlattı. Bu da ABD ile Suriye Kürtlerinin arasındaki yardımlaşmanın sonuydu. IŞİD liderine karşı yapılan operasyon, yardımlaşmanın önemini gösterdi. Ayrıca, Türkiye’nin Suriye’deki Kürt vatanını işgal etmesinin başlangıcıydı. Top atışlarından sonra Türkiye, tankları ve toprakları vekillerine verdi. Bu silahlı grupların da çoğu bıçakçı ya da cihadist ve aynı zamanda Kürtler ve Hristiyanları sevmeyen Sünni Araplardan oluşmaktaydı. Daha önce El Kaide örgütünün savaşçılarıydı” ifadeleri yer almış.

Efrin

Dersin başka bir bölümünde ise, Efrin konusu işlenerek, “Bilgimiz olmadığını söyleyemeyiz. Türk ordusu 2018 yılının Mart ayında Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı Efrin kentini ve bölgeyi işgal etti. Bu bölge radikal cihadist gruplara teslim edildi. Bu grupların el koyduğu her şeyi alma hakları var. Silahlı milisler Kürtlere ait bir çok ev ve işyerine el koydu. Hiçbir yasal durumla karşılaşmadan halktan fidye almaya başladılar ve toplu katliamlar yaptılar. Kürt yerleşimciler kaçmak zorunda kaldı. 130 bin kişi sokaklara atıldı. Bu da gerçekleşmiş amaçtı. Çünkü amaç Türkiye sınırındaki Kürtlerin varlığını yok etmekti” değerlendirmesine yer verildi.

Trump’ın Kürtlere teşekkürü

Kitabın bir bölümü de Suriye’de IŞİD’in ortadan kaldırılmasında Kürtlerin rolüne yer verilmiş. Bu bölümde “Suriye Kürtleri, IŞİD’i ortadan kaldırarak Bağdadi’yi Suriye’deki başkenti Rakka’dan çıkaran ilk güçtü. 11 bin kurban veren Kürtler olmadan Trump, İslami Devlete karşı başarılı olamazdı. Ama Trump, kendi yöntemiyle Kürtlere teşekkür etti: O da onları başka cihadistelere teslim ederek” bilgilerine yer verilmiş.

Derste öğrencilere aşağıdaki sorular da sorulmuş?

Kürtlerin bütün devletlerdeki durumu aynı mıdır?

Kürtler geçen yüzyılın 20’li yıllarında uğruna mücadele verdiği bağımsızlık istedikleri tek yol mudur?

İslami Devlete karşı savaşta Kürtlerin rolü neydi?

Irak Kürtleri ile Suriye Kürtleri arasında neden karşılaştırma yapabiliriz?

Eğitim öğretim yılının bu hafta başladığı Fransa’da binlerce öğrenci Kürt tarihi ve Kürdistan halkının mücadelesini öğrenecek. Ayrıca Kürtlerin IŞİD’in ortadan kaldırılmasındaki rolünü de okuyacak.

Fransa’da 2019 yılında lise eğitimine devam eden 755 bin 900 öğrencinin yüzde 51’I genel eğitim, yüzde 21’i teknik ve yüzde 28’i de meslek eğtimi aldı.
 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Foto: Ali Güney

Erbil’de hava kirliliği tehdit olmaya devam ediyor

Uzmanlar, Erbil’deki hava kirliliğinin insan sağlığını tehdit etmeye devam ettiğine dikkati çekiyor. Başkentte bugün de görülen gri dumanın ana kaynağının nem ve karbon monoksit olduğunu belirtiliyor.