KDP: Şengal halkının kaderi ile oynanmasına artık seyirci kalmayacağız

04-05-2022
Etiketler Kürdistan Demokrat Partisi Şengal Irak
A+ A-

Erbil(Rûdaw) – Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Şengal’de yaşanan duruma ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, meşru olmayan güçlerin, kaçakçıların ve milislerin bölgeden çıkmasını isteyerek “KDP, Şengal halkının kaderi ile oynanmasına artık seyirci kalmayacaktır” dedi.

KDP Şengal Teşkilatı, ilçede yaşanan duruma ve kendilerine yönelik yöneltilen ithamlara ilişkin yazılı bir açıklama yayımladı.

KDP’nin resmi sitesinde yer alan açıklamada “Aziz Şengal halkının başına gelen acılardan ötürü bazı sorumsuz taraflar KDP’yi suçlamaktadırlar. Halbuki, Şengal halkı kimin bedel ödediğinin şahididir” denildi.

IŞİD’in saldırdığı dönemde Irak hükümeti, PKK ve Kürdistan Yurtseverler Birliği’ne (KYB) bağlı askeri güçlerin de Şengal’de bulunduğunu ancak buna rağmen hiçbirin bölgenin savunmasında yer almadığına dikkat çekilen açıklamada, “Şengal’i bir tek KDP savundu ve bu uğurda büyük bedeller ödedi. 2014’de Şengal Dağı’nın kurtarılmasında, Şengal yollarının açılmasında, 2015 Şengal’i kurtarma operasyonunda  bir tek  KDP Peşmergeleri kan dökerek Şengal’i teröristlerin elinden kurtardı ve Şengallilerin intikamını aldı” ifadelerine yer verildi.

Açıklamanın devamında 16 Ekim 2017 tarihinde, Peşmerge Güçlerinin Şengal’de kargaşa ile çatışma yaşanmaması ve “Şengal hallkının keni kendini yönetmesi” şartıyla bölgeden çekildiği hatırlatılarak, ancak Irak hükümetinin verdiği sözlerin hiç birini tutmadığı gibi, “Şengal’in kaderini kendi elleri ile uyuşturucu kaçakçılları ile işleri sadece halkın evlerine dönmesini engellemek olan PKK ve yasal olmayan milislere teslim ettiği, bu şekilde Şengal halkının kaderiyle oynadığı” belirtildi.

Peşmergenin o dönemde halkın talebi doğrultusunda Şengal’den çekildiğini, aksi durumda nasıl ki Pirde ve Sihela’da silahlı güçler ve milislerin “burnunu sürtüldüyse” aynı şekilde Şengal’de de bu güçlere karşı daha amansız bir mücadele verebileceği kaydedildi.

KDP’nin önceliğinin mazlum Şengal halkının kaderi, mültecilerin evlerine dönmesi  ve can güvenliğinin sağlanması olduğu belirtilen açıklamada, Şengal halkının bunu bildiği ve bunun en büyük ispatının KDP’nin seçimlerde Şengal’de büyük başarı elde etmesi olduğu anımsatıldı.

Açıklamanın sonunda, Şengal’deki yasa dışı tüm güçlerin çıkarılması, göçmenlerin evlerine dönmesi ve Şengal’in sadece Şengallilere bırakılması için zemin hazırlanması gerektiğine vurgu yapılarak, “KDP, Şengal halkının tehdit altında yaşamasına ve kaderleri ile oynanmasına artık seyirci kalmayacaktır” denildi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli