TASPAM Başkanı'ndan Kürdistan petrolü açıklaması: Bölgenin istikrarı için üretimin artırılması önemli

04-03-2025
Etiketler Oğuzhan Akyener Petrol sevkiyati Irak Kürdistan Bölgesi
A+ A-

Erbil (Rûdaw) -   Türkiye Enerji Stratejileri ve Politikaları Araştırma Merkezi (TASPAM) Başkanı Oğuzhan Akyener, Irak ile Türkiye arasındaki petrol sevkiyatına ilişkin, "25 Mart itibarıyla günlük 300 bin varil petrolün SOMO tarafından sevk edileceği ifade ediliyor. Sürecin kademeli olarak artmasını bekliyoruz" dedi.

Ceyhan boru hattının teknik olarak hazır olduğunu belirten Akyener, "Irak'tan Türkiye'ye kadar uzanan kısım, 1,2 milyon varil günlük kapasiteye sahip ve şu an boş durumda. Hatta herhangi bir teknik sorun da yok" ifadelerini kullandı.  

Türkiye Enerji Stratejileri ve Politikaları Araştırma Merkezi (TASPAM) Başkanı Oğuzhan Akyener, Rûdaw TV canlı yayınında Irak ile Türkiye arasındaki petrol sevkiyatı, tazminat meselesi ve yeni anlaşmalar hakkında önemli açıklamalarda bulundu.         

"Türkiye’nin tazminat ödemesi adil değildi, bu konu çözüldü"

Irak’ın, daha önce Kürdistan Bölgesi’nden yapılan petrol sevkiyatı için Türkiye’nin tazminat ödemesi gerektiğine dair henüz resmi bir açıklama olmadığını belirten Akyener, bu sürecin zaten haksız bir itham olduğunu ifade etti.   

Akyener, "Bu konuyla alakalı resmi bir açıklama görmedik henüz ama muhtemelen bunun zaten haksız bir itham olduğu için bir neticeye bağlanmış olması gerekiyor ki süreç devam etsin. Çünkü biliyorsunuz, Irak bu bağlamda mahkeme süreçlerini başlattığında,  Bağdat yönetiminden bahsediyorum,  bu süreç biraz da İran’ın sürece müdahale etmesi akabinde başlamıştı" dedi. 

Bağdat yönetiminin Türkiye’ye yönelik suçlamalarında çelişkili bir tavır sergilediğini belirten Akyener, "Sen niçin Erbil petrolünü taşıyorsun?" diye eleştiri getiren Irak hükümetinin, aynı zamanda SOMO aracılığıyla kendi petrolünü de aynı hattan sevk ettiğini hatırlattı.

Türkiye’nin bu konuda tazminat ödemeyeceğini açıkladığını söyleyen Akyener, “Bunun çözüldüğünü düşünüyorum. Şu an mevcut boru hattı çalışmaya devam edecek. Tek fark, SOMO’nun Erbil petrolünü de satmaya devam edecek olması" diye konuştu.     

"Türkiye ile SOMO arasındaki anlaşma süreci "

Türkiye ile Irak arasındaki petrol ihracatının 25 Mart itibarıyla yeniden başlayacağını belirten Akyener, “25 Mart’ta günlük 300 bin varil petrolün SOMO tarafından sevk edileceği ifade ediliyor. Tabi SOMO bunu organize edecek ama bu petrolün büyük kısmı Erbil yönetimi tarafından üretilecek. Belki Kerkük sahasından da bir miktar sevkiyat olabilir. Ama süreç bu şekilde başlayacak ve zamanla ihracat hacminin artırılmasını bekliyoruz" ifadelerini kullandı.  

"BP Kerkük sahasında üretime yöneliyor"

Kerkük petrol sahasında BP’nin faaliyetleri hakkında konuşan Akyener, İngiliz enerji devi BP’nin uzun süredir bu bölgedeki petrol sahalarını geliştirmek için çalışma yürüttüğünü belirtti. Akyener, “BP, Basra’daki büyük bir sahanın operatörlüğünü dahi bırakarak Kerkük sahasına yönelme kararı aldı" dedi.

“Bölgenin istikrara kavuşması için üretimin artırılması çok önemli”

Kerkük sahasının büyük bir alan olduğunu vurgulayan Akyener, "Bu süreç haliyle Irak yönetiminin vereceği kararlarla şekillenecek. Ancak bölgenin istikrara kavuşması için üretimin artırılması çok önemli. Bu aşama aşama gerçekleşecek bir süreç, hep birlikte göreceğiz" dedi.

"Ceyhan boru hattı teknik olarak hazır"

Ceyhan boru hattının teknik olarak hazır olduğunu ifade eden Akyener, "Türk yetkililerin yaptığı açıklamaya göre, zaten 4 Ekim 2023’ten bu yana boru hattı teknik olarak hazır durumda. Üzerinden bayağı zaman geçti" değerlendirmesinde bulundu.      

Ancak sürecin yalnızca teknik hazırlıktan ibaret olmadığını vurgulayan Akyener, "Bizim istediğimiz, Bağdat ve Erbil yönetimlerinin kendi aralarındaki sorunları çözerek sevkiyatı başlatmalarıydı. Türkiye, bu konuda diplomatik ve siyasi anlamda her iki tarafa da destek verdi” açıklamasında bulundu.

“Ceyhan boru hattı, 1,2 milyon varil günlük kapasiteye sahip ve şu an boş durumda”

Ceyhan boru hattının büyük bir kapasiteye sahip olduğunu belirten Akyener, “Irak’tan Türkiye’ye kadar uzanan kısım, 1,2 milyon varil günlük kapasiteye sahip ve şu an boş durumda. Hatta herhangi bir teknik sorun da yok. Adım adım süreç ilerletilebilir. Gabar petrolü ya da farklı petrol kaynakları buraya bağlansa bile bu hattın kapasitesi yeterli olur. Ama şu an böyle bir planlama söz konusu değil" dedi.

"Irak’tan petrol sevkiyatı 500 bin varile çıkabilir"

“Şu an yapılan resmi açıklamalara göre, Irak günlük 300 bin varil petrol sevk edecek. Ancak tarafların özellikle Erbil ve Bağdat’ın da sürecin faydalarını deneyimledikçe bu miktarın artırılacağını düşüniyorum” diyen Akyener, yaz aylarına kadar sevkiyatın günlük 500 bin varil seviyesine çıkmasını beklediğini ifade etti.    

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli