Ezidi Miri: Gelecek umudu kalmayan Ezidi Kürtler göç ediyor

03-09-2022
Rûdaw
Etiketler Şengal Anlaşması Mir Hazım Tahsin Beg Ezidi Kürtler
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Ezidi Kürtlerin Miri, Bağdat ile Erbil arasında imzalanan Şengal Anlaşmasının hayata geçirilmemesi, işsizlik nedeniyle umutsuzluğa kapılan ve 8 yıldır topraklarına dönmeyi bekleyen Ezidi Kürtlerin yurt dışına göç ettiğini söyledi.

Kürdistan Bölgesi Ezidi İşleri Müdürlüğü’ne göre 2014’den bugüne yüz bin Ezidi Kürdü yurt dışına göç etti. Şengalli gençlerin bir kısmı işsizlik, bir kısmı ise Şengal’de yaşamın normale döneceğine olan inançlarını yitirmeleri nedeniyle yurt dışına çıkmaya çalışıyor. Elnid örgütü’ne göre son üç haftada 3 bin Ezidi Kürdü Şengal’den yurt dışına çıktı.

Rûdaw bültenine bağlanan Ezidi Kürtleri Miri Mir Hazım Tahsin Beg, 8 yıldır topraklarına dönmeyi bekleyen Ezdilerin kamplarda çok kötü şartlar altında yaşadığını söyledi. Mir Hazım Tahsin Beg,  Irak hükümetinin, mağdurlara tazminatlarını ödememesi ve Şengal Anlaşmasının uygulanmaması nedeniyle göçlerin başladığını belirtti.

Yurt dışına göç edenlerin büyük kısmının kamplarda yaşayan Ezdiler olduğunu dile getiren Mir Hazım Tahsin Beg, “İşsizlik, yaşadıkları kötü hayat şartları ve geleceğe dair bir umutlarının kalmaması insanlarımızı göçe mecbur ediyor” ifadelerini kullandı.

Dünya genelinde 1 milyon Ezidi olduğunu belirten Mir Hazım Tahsin Beg,  600 bin Ezidi Kürdünün Kürdistan Bölgesi'nde yaşadığını, Almanya’da ise 250 bin Ezidi göçmenin olduğunu kaydetti.

“Göçler Ezidi toplumunu olumsuz yönde etkiliyor”

Artan göçlerin Ezidi toplumunun geleceğini olumsuz yönde etkilediğini söyleyen Ezidi Miri, Şengal’de normale dönülmesi, güvenliğin sağlanması ve Ezdilerin topraklarına dönmesi için gerekli adımların atılması çağrısı yaptı.

Şengal Anlaşması’nın uygulanması halinde normalleşmenin yaşanacağına dikkat çeken Mir Hazım Tahsin Beg,  Şengal Anlaşaması'nın maddelerinin uygulanması konusunda Irak hükümetinin duyarsız kaldığını sözlerine ekledi.

Ezidi Kürtleri Miri Mir Hazım Tahsin Beg, Ezidi Kürtlerinin Kürdistan Bölgesi’nin ayrılmaz bir parçası olduğunu ve Kürdistan Bölgesi’nin daima Ezidileri kol kanat gerdiğini kaydetti.

Mir Hazım Tahsin Beg, yeni hükümetin kurulması ile birlikte Ezidi Ruhani Meclisi’nden bir heyetin Bağdat’ı ziyaret edeceğini cumhurbaşkanı ve başbakan ile Ezidilerin Şengal’e dönmesinin önündeki engelleri, normale dönüş ve tazminat konularını görüşmeyi planladıklarını söyledi.  

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli