Başbakan Mesrur Barzani'den Şengal Katliamı mesajı

03-08-2021
Rûdaw
Etiketler Mesrur Barzani Başbakan Mesrur Barzani Şengal Katliamı 73'üncü Ferman
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani, Şengal Katliamı’nın 7’inci yıl dönümü vesilesiyle paylaştığı mesajda, Kürdistan Hükümeti’nin Ezidi Kürtlerin onurlu bir şekilde yerlerine dönmesi için çabalarına devam edeceğini vurguladı.

Başbakan Mesrur Barzani Şengal Katliamı’nın 7’inci yıl dönümü vesilesiyle bir mesaj yayımladı.

Ezidi Soykırımı’nın, başta Kürdistan halkı olmak üzere insanlığın vicdanında vahşi bir soykırım olarak yer edeceğini ifade eden Başbakan Barzani, “Katliamda yaşamını yitirenleri her zaman saygı ve onurla anmalıyız” dedi.

Başkan Mesud Barzani liderliğinde Şengal’in IŞİD’ten temizlenmesinde canını ortaya koyan Peşmerge Güçleri’ni de minnetle anan Mesrur Barzani, şunları söyledi:

“Bu acı günde, Kürdistan Hükümeti olarak Ezidi kardeşlerimizin onurlu bir şekilde yurtlarına dönmesi için çalışmalarımızı sürdüreceğimizi bir kez daha vurguluyoruz. Şengal ve Ezidi kardeşlerimizin yaşadığı diğer bölgeleri inşası ve yeniden imarı için Irak federal hükümeti ve uluslararası toplumla birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Şengal katliamı şehit ve kurbanları ile tüm Kürdistan şehitlerini saygı ve rahmetle anıyoruz.”

Şengal Katliamı!

Şengal’de Ezidi Kürtlere yönelik gerçekleştirilen katliamın üzerinden 7 yıl geçti.

IŞİD mensupları 3 Ağustos 2014'te, Ezidi Kürtlerin yaşadığı Musul’un Şengal ilçesi ve çevresini saldırı düzenlemiş ve işgal etmişti. Binlerce Ezidi Kürt’ü öldürdü, çoğunluğu kadın ve çocuk olmak üzere 6 bin 410 kişiyi ise kaçırmıştı.

Saldırıdan kaçan yüzbinlerce Ezidi ise Şengal Dağı’na, Kürdistan Bölgesi ve Rojava’ya sığınmıştı.

Kürdistan hükümeti ve çok sayıda sivil toplum kuruluşları yakın tarihte yaşanmış bu insanlık suçunun “soykırım” olarak tanınması için çeşitli düzeylerde çalışmalar yürütüyor ve uluslararası topluma Ezidilerin sesini duyurmak için çalışmalarına devam ediyor.

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani’nin talimatıyla IŞİD tarafından kaçırılan Ezidi Kürtleri kurtarmak için merkezi Duhok’ta bulunan ‘Ezidileri Kurtarma Ofisi’ kurulmuştu.

13 Ekim 2015’te Başkan Mesud Barzani’nin liderliğinde yürütülen bir operasyonda Şengal, IŞİD’den geri alınmıştı.

Belçika ve Hollanda, katliamı 'Soykırım' olarak tanıdı

Avrupa ülkeleri nezdinde Şengal katliamın soykırım olarak tanınması için girişimler devam ediyor.

6 Temmuz 2021’de Hollanda parlamentosu, IŞİD’in Ezidi Kürtlere karşı işlediği katliamı 'Soykırım' olarak tanıdı.

Belçika Parlamentosu da 15 Temmuz 2021’de Ezidi Kürtlere yönelik gerçekleştirilen katliamları soykırım olarak tanıdı.

Dün (02/08/2021) HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca, 73’üncü. Ferman olarak bilinen ve Şengal'de Êzidî Kürtlere yönelik gerçekleştirilen katliamın soykırım olarak tanınması için TBMM’ye kanun teklifi sundu.

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli