Başbakan Barzani: Şengal’de normalleşme için varılan anlaşma uygulanmalı

2 saat önce
Rûdaw
Etiketler Mesrur Barzani Şengal Anlaşma Laleş Şeyhan
A+ A-

Duhok (Rûdaw) - Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani, Şengal’de normalleşmenin sağlanması için Irak Federal Hükümeti ile görüşmelerin devam ettiğini söyledi. Barzani, "Şengal Anlaşması'nın uygulanması, bölgenin normalleşmesi için tek çözümdür" dedi.

Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani, Duhok iline bağlı Şeyhan-Laleş duble kara yolunun temel atma töreninde açıklamalarda bulundu.

Barzani, "Kutsal Laleş'in varlığı sayesinde her yıl binlerce Ezidi kardeşimiz ve diğer insanlar bu bölgeyi ziyaret ediyor. Bu yolun tamamlanması, halkın Laleş'i ziyaret etmesini kolaylaştıracaktır" dedi.

Başbakan, bölgenin ekonomi, tarım, turizm ve arkeoloji açısından önemine değinerek, "En önemlisi, bu bölge Kürdistan'daki bir arada yaşama kültürünün güzel bir örneğidir" ifadelerini kullandı.

Barzani, Kürdistan'ın imarı için ellerinden geleni yapmaya devam edeceklerini belirterek, "Tüm zorluklara ve engellere rağmen, Kürdistan halkına hizmet etme gündemimizi uygulamaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Ezidi Kürtlerin yaşadıkları tüm trajedilere rağmen dillerini, kimliklerini, kültürlerini ve dinlerini korumaya devam ettiklerini vurgulayan Barzani, “Kürdistan Bölgesi Hükümeti, Ezidi kardeşlerinin haklarını koruma ve savunma konusunda kararlıdır” değerlendirmesinde bulundu.

Şengal'deki durumun normalleşmesi konusunda Irak Federal Hükümeti ile görüşmelerin sürdüğünü belirten Barzani, "Amacımız, yabancı silahlı grupların ve milislerin Şengal'dan çıkarılması ve bölgenin yönetiminin yerli halka devredilmesidir" açıklamasında bulundu.

Barzani, Şengal Anlaşması'nın uygulanmasının bölgenin normalleşmesi için tek yol olduğunu vurgulayarak, "Bu anlaşma, bölgenin ve çevresinin yeniden inşasına ve tüm yerinden edilmiş kişilerin onurlu bir şekilde evlerine dönmesine olanak sağlayacaktır" ifadelerini kullandı.

3 Ağustos 2014'te IŞİD'in Şengal'e düzenlediği saldırıda 11 bin 417 Ezidi Kürt kaçırılmış, katledilmiş veya kaybolmuştu. Saldırı sonrasında çok sayıda Ezidi, Kürdistan Bölgesi'ne sığınmıştı.

Kürdistan Bölgesi Hükümeti ve Irak Hükümeti, Ekim 2020'de Şengal'in normalleşmesi için bir anlaşma imzalamıştı. Bu anlaşma, Haşdi Şabi ve PKK ile bağlantılı tüm silahlı grupların bölgeden çıkarılmasını öngörüyordu.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli