Emek Partisi Dersim İl Başkanı Tekin: Anadil eğitiminin önündeki engeller kaldırılsın

03-02-2022
Rûdaw
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler Emek Partisi Dersim Kürtçe seçmeli ders
A+ A-

Dersim (Rûdaw) – Emek Partisi Dersim İl Başkanı Ergin Tekin, Kürtçe ve lehçelerinin okullarda eğitim dili olarak okutulması gerektiğini belirterek öğrenci velilerine Kürtçe seçmeli derslerin tercih edilmesi yönünde çağrıda bulundu.

Emek Partisi Dersim İl Örgütü, anadilde eğitimin önündeki bütün engellerin kaldırılarak, velileri ve öğrencileri kazanılmış bir hak olan Kürtçe derslerini seçmeye çağırdı.

Ergin Tekin, "Kırmanci'nin yani Zazaca'nın giderek yok olduğu, kaybolan diller arasında olduğu bir dönemde insanların kimliğini ve dilini kaybetmemesi için halkımıza Dersim'de seçmeli ders konusunda Zazaca'yı seçmeleri için çağrıda bulunduk" dedi.

Anadil konusunun geçmiş yıllarda da gündeme geldiğini ancak gelinen aşamada istenilen noktaya ulaşmadığına dikkat çeken Tekin, "Daha önce de tartışılan bir konuydu. Daha önce 2012 yılında anadilde eğitim ile ilgili  tartışmalar olmuştu. Ama bir yandan baktığımızda Artuklu Üniversitesi’nde Kürdoloji bölümü açılmış, buradan mezun olmuş öğrenciler vardı ve öğretmenlik statüsüne almışlardı. Hatta o dönem kontenjan sayısının 500'e çıkarılması talebinde bulunulmuştu o dönemin iktidarı tarafından” dedi.

"Anadil propaganda malzemesi yapılmamalıdır"

İktidarın bu konuda samimiyetini göstermesi gerektiğini ifade eden Tekin, "Asıl mesele iktidarın anadil meselesini bir propagandadan çıkarması, eğer samimiyeti varsa bu konuda hem üniversitelerde  bu bölümlerin tekrardan açılması aynı zamanda da istihdamın yaratılması gerekiyor.  Öğretmenler açısından, öğretmenlik açısından baktığımızda şimdiye kadar 79 öğretmen istihdam edilmiş, bu bölümden mezun olan bin 500 öğrenci var ve öğretmen olma çabası içindeler. Ama buna dair bir istihdam açılmış değil. Bu konuda iktidarın bu bölümleri tekrar açması ve istihdamı sağlayarak samimiyetini göstermesi gerekiyor" diye konuştu.

"Aileler engel ile karşılaşıyor" 

Ortaokullarda okutulacak seçmeli dersler için süreç işlerken engellerin de devam ettiğini ifade eden Tekin, "Anadili seçmeli ders olarak seçen ailelerin karşısına okul müdürlüklerinde ve İl Milli Eğitim Müdürlüklerinde çeşitli engeller çıkarılıyor ve bu derslerin seçilmemesi için ellerinden gelen yapılıyor bunların artık durdurulması gerektiğini belirtmekte fayda var" dedi.

"Halkımız kendi dilinde eğitimi seçmelidir"

Anadil'in çocukların ruh sağlığı ve gelişimi açısından önemli bir yer tuttuğunu söyleyen Tekin, "Biz 16 Ocak'da bağımsız demokratik ve insanca yaşam bildirgesi açıklamıştık ve burada Kürt sorununun demokratik çözümü açısından tam hak eşitliğini savunan slogan ile hareket ediyoruz. Eğer demokrasi ve barıştan bahsedeceksek bu alanın tam eşitliği Türklerin kazandığı hakların aynısın Kürtlerin de diğer ulusların da kazanması gerektiğini ve bu hakların verilmesi gerektiğini söylüyoruz. Bunların en önemli maddelerinden biri de anadil meselesidir. Anadilde tam hak eşitliliğinin gündeme getirilmesi gerektiğinden bahsediyoruz. O yüzden seçmeli dersten öte savunduğum şey anadilde eğitim yapılmasıdır. Eğer yıllardır kazanılmış bir hak varsa kazanılmış bir mücadelenin getirmiş olduğu bir hak söz konusu. Seçmeli dersin gündeme geldiği bir dönemde halkımızın Dersim'de de diğer illerde de kendi dilinde eğitimi seçecek bir tercih yapması gerektiği çağrısında bulunuyoruz" diye konuştu.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli