Başbakan: Ezidiler Kürdistan halkının asli bileşenidir

02-07-2024
Etiketler Başbakan Mesrur Barzani Ezidi Kürtleri Şengal Anlaşması
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesrur Barzani “Düşmanlarımızın Ezidi Kürtlerinin Kürdistan’dan koparılması plan ve çabalarına rağmen onlar her zaman Kürdistan milletinin asli bileşeni olmuştur” dedi.

Erbil'deki Saed Abdullah Salonu'nda IŞİD’den kurtulanlara yönelik hükümetin mali yardım programı açıklanıyor.

Programda bir konuşma yapan Başbakan Mesrur Barzani, Ezidi topluluğunun Kürdistan milletinin önemli bir bileşeni olduğunu söyledi.

Şenagl Katliamı’nın üzerinden 10 yıl geçmesine rağmen Ezidi Kürtlerinin yaralarının hala taze olduğunu ve acılarının geşmediğ söyleyen Başbakan, IŞİD’in şehit ettiği kurbanları saygı ile andığını kurtarılan mağdurlara büyük saygı duyduğunu söyledi.

Başbakan “Katliam ve felaketin üzerinden 10 yıl geçmesine rağmen Şengal’de henüz normale dönüş sağlanamadı. Yasal olmayan silahlı gruların dayatmaları nedeniyle yerleşim yerleri inşa edilmedi,  Ezidi kardeşlerimiz yerlerine dönemedi ve kamplarda kalmaya mahkum oldu” dedi.

"Ezidi kardeşlerimizin meşru taleplerini destekliyoruz"

Şengal’deki son duruma da değinen Başbakan şunları dile getirdi:

“Bu etkinlik vesilesiyle bir kez daha Irak Federal Hükümeti ve uluslararası toplumun da desteği ile  Şengal Anlaşmasının hayata geçirilmesi, kentin yeniden inşa edilmesi,  Şengal’de yasa dışı grupların hakimiyetine son verilmesi ve  Ezidi kardeşlerimizin ihtiyaçlarının karşılanarak topraklarına dönmelerinin sağlanması gibi meşru taleplerini desteğimizi yineliyoruz.”

"Ezidi soykırımını tanıyan ülkelere teşekkür ediyoruz" 

IŞİD’in kaçırdığı Ezidilerin bir kısmının hükümetin girişimiyle kurtarıldığını hatırlatan Başbakan, hala IŞİD’in elindeki Ezidi ile diğer bileşenlerden insanların kurtarılması için çabaların devam edeceğini belirtti. Mesrur Barzani ayrıca IŞİD katliamının ‘soykırım’ olarak tanınması, IŞİD’in işlediği insanlık suçlarının yargılanacağı uluslararası düzeyde özel bir mahkemenin kurulması, suçluların yargılanması için uluslararası toplumla istişare halinde olduklarını belirtti.

Başbakan “Ancak bu çabalarımız federal hükümet tarafından henüz desteklenmemektedir” dedi.

Mesrur Barzani, “IŞİD teröristlerinin Ezdi Kürtlere karşı işlediği katliamı resmi soykırım olarak tanıyan ülkelere teşekkür ediyoruz. Umarım Uluslararası toplum, Ezidi kardeşlerimizin acılarını bir nebze de olsa hafifletilmesi, onurlu bir şekilde topraklarına dönmeleri konusunda destek olur” ifadelerini kullandı.

"Ezidiler Kürdistan halkının asli bileşenidir"

Ezdi Kürtlerinin Kürdistan’dan koparma girişimine de değinen Başbakan şunları söyledi:

Ezidi kardeşlerimiz  Kürdistan milletinin önemli ve ayrılmaz bir parçasıdır ve dini törenleri saf Kürtçe yapılır. Düşmanların onları Kürdistan’dan koparmaya yönelik tüm komplolara ve planlara rağmen, onlar uzun zamandır Kürdistan halkının asli bileşeni ve Kürdistan Bölgesi'ndeki bir arada yaşamanın önemli bir parçası olmuşlardır.”

IŞİD’den kurtarılan Ezidi Kürt kadınlarına yardım yapılacağını belirten Başbakan Mesrur Barzani “Bugünkü yardım, IŞİD'den sağ kurtulan 3.000'den fazla Ezidi kız kardeşe yapılacak aylık bir bağıştır. Ve elbette mali durumlarımızın iyileşmesiyle bu değerli insanlarımıza yaptığımız yardımın düzeyi de artacaktır” ifadelerini kullandı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli