ABD Dışişleri Bakanlığı: Şengal Anlaşması uygulanmalı

11-05-2024
Diyar Kurda
Etiketler ABD ABD Dışişleri Bakanlığı Şengal Şengal Anlaşması Irak Kürdistan Bölgesi Kürdistan Bölgesi Güvenlik Konseyi
A+ A-

Washington (Rûdaw) - ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Şengal anlaşmasının uygulanmasını desteklediklerini belirterek, Washington yönetiminin Irak ve Kürdistan Bölgesi Hükümetlerini, mültecilerin Şengal’e geri dönmesi sorununu çözülmesi ve ihtiyaçlarının karşılanması için gerekli adımları atmaya teşvik ettiğini söyledi.

Rûdaw'a konuşan bir Dışişleri Bakanlığı sözcülerinden, "Ezidilere yönelik soykırımın 10. yıldönümü, Ezidi toplumunun ihtiyaçlarının karşılanması açısından çok önemli bir hatırlatmadır" dedi.

Sözcü, ABD’nin Irak ve Kürdistan Bölgesi Hükümetlerini Şengal Anlaşması'nın uygulanması ve IŞİD'in işlediği uluslararası suçların yargılanması ve kovuşturulmasına ilişkin geçiş aşamasını ilerletmek için gerekli adımları atmaya teşvik ettiğini kaydetti.

Sözcü, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Uzra Zia'nın Bağdat ve Erbil'e yaptığı ziyarette ülkesinin Irak federal hükümeti ve Kürdistan Bölgesi ile Şengal anlaşmasının tam olarak uygulanmasına verdiği desteği yinelediğini söyledi.

Ayrıca ABD'nin Irak ve Kürdistan hükümetlerini, Yezidilerin anavatanı Şengal’de yeniden yapılanma ve kalkınma projeleri de dahil olmak üzere, etnik ve dini toplulukların ihtiyaçlarını karşılamak için doğrudan onlarla istişarede bulunmaya teşvik ettiğini söyledi.

Sözcü, Washington yönetiminin güvenlik sorunları da dahil kent için uzun vadeli bir çözüm bulunması ve Ezidilerin geri dönüşü için güvenli, gönüllü ve onurlu bir fırsat bulması gerektiğini savunduğunu aktardı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli