IŞİD saldırısı, iki kadın ve paylaşılamayan çocuklar: Rojava’da dramatik hikaye

02-07-2021
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler Şengal IŞİD Rojava Kdın Kadın Çocuk
A+ A-

Rûdaw (Haseke) - Rojava’nın Haseke kenti IŞİD tarafından kaçırılarak alıkonulan ve yaşadığı tecavüz sonucu çocuk sahibi olan bir kadın ile 11 yıllık evliliği boyunca çocuk sahibi olamayan iki kadın arasında çocuklar nedeniyle yaşanan trajik “savaş”la gündemde.

Haseke’de yaşayan 37 yaşındaki Sena Şeyhmuz, iki çocuğu yanına alarak bir süreliğine kenti terk etti. Ancak olayın perde arkası aslında çok farklı.

11 yıllık evliliği boyunca çocuk sahibi olamayan Sena, 2017 yılında Rojava Özerk Yönetimi Kadın Komisyonu’na başvurarak yetimhanede kalan iki çocuğu evlatlık almak istediğini söylüyor.

“5 yıl sonra anneleri oraya çıktı”

Sena’nın başvurusu üzerine yetimhaneden kendisine biri kız, biri erkek iki kardeş veriliyor. Sena kendisine verilen çocuklara 5 yıl boyunca bakıyor, büyütüyor. Ancak şimdi aynı yönetim söz konusu çocukları Sena'dan almak istiyor. Sebebi de çocukların annelerinin ortaya çıkması… Fakat burada çok daha enteresan hikaye ortaya çıkıyor. Zira çocukların annesi kaçırılarak bir IŞİD’li ile zorla evlendirilen bir kadın, evlatlık verilen çocuklar da bu “evlilik”ten doğan çocuklar.

Çocukları büyüten Sena Şeyhmuz “Biz kadın komisyonuna gittik. Bize iki çocuk verdiler. Erkek çocuğu 2 yaşında, kız çocuğu ise 8 aylıktı. Bize kimsesiz olduklarını belirtiler. ’Şu andan itibaren bu çocuklar sizin. Onları kucağınıza alın ve gidin’ dediler” şeklinde konuştu.

DNA testi istiyorlar

Kadın Komisyonu konu ile ilgili konuşmak istemedi. Ancak Komisyon Sena ve eşi Aziz’e "Çocukların annesi ortaya çıktı. Anneleri, IŞİD tarafından kaçırılarak Suriye'ye götürülen Şengalli Ezidi bir Kürt kadını. Kadın çocuklarını geri almak istiyor” diyor. Sena ve eşi ise çocukları geri verme vermek istemiyor ve DNA testi yapılması ve testin sonucunun beklenmesi gerektiğini söylüyor.

“Belki gelip bizimle yaşar, eşimle nikah kıyar”

Çocukların artık onun bir parçası olduğunu gözyaşları içinde anlatan Sena Şeyhmus, “5 yıl sonra bize ‘çocukların annesi ortaya çıktı, çocukları geri vermeniz gerekiyor’ dediler. Biz de ‘anneleri olduğunu söylediniz kişiyi yanımıza getirin, DNA testi yaptıralım’ dedik. Benim bir parçam oldu bu çocuklar. Benden alamazsınız, söz konusu kadınla konuşayım. Belki yanımızda yaşamaya ikna edebilirim, belki kocama ikinci eş de olabilir. Böylece çocuklar benden uzaklaşmaz dedim” diyerek çocukların kendisinden alınmaması gerektiğine inanıyor.

Büyükbabaları: Bu evi de onlar için yaptık

Söz konusu çocuklar şu an 6 ve 7 yaşlarında. Onları büyüten aileden kopmaları artık çok güç. Dedeleri de daha onlar için gözyaşı döküyor. Büyükbaba Reşit “Bir haftadır evde kalmıyoruz 5 yıldan sonra büyüttüğümüz çocukların 5 yıl sonra bizden alınarak geri götürmesini istemiyoruz. Hatta şu an kaldıkları bu evi de onlar için yaptık” diyor.

Rûdaw Şengal muhabiri Tehsîn Qasim çocukların annesi olduğunu iddia eden kadının yaşadığı eve gitti. Kadının babası IŞİD’li birinden olma çocukların aileye alınmasına razı olmadıklarını bu nedenle kızının evi terk ettiğini ve nerede olduğunu bilmediklerini söyledi.

Rojava Kadın Komisyonu’nun verilerine göre halen yetimler evinde 45 civarında çocuk bulunuyor. Çocukların evlatlık verilebilmesi için şu şartlar aranıyor:

-Kimliklerinin bulunmaması.

-Onları evlatlık almak isteyen ailelerin çocuksuz olması

- Evlatlık almak isteyen ailelerin çocukları mağdur etmeyecek seviyede maddi imkanlara sahip olması.

Ezidi Yüksek Ruhani Meclisi'nin 2019'da aldığı karara göre, babaları IŞİD'li olan çocuklar Ezidi toplumuna kabul edilmiyor.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli