‘Kürdistan bölgesi, bölgede akademik lider yetiştirme konusunda örnek olabilir’

02-03-2023
Serpil Güneş
Etiketler 2. Erbil Forumu Erbilforum2023 Rûdaw Araştırmalar Merkezi Dilawer Alaaddin MERI
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – MERI Başkanı Dilawer Alaaddin, üniversite bağımsız olmadıkça eğitimin kalitesinin yükselmeyeceğine dikkati çekerek, "Kürdistan bölgesi, bölgede akademik lider yetiştirme konusunda örnek olabilir" dedi.

Rûdaw Araştırmalar Merkezi ile ortakları tarafından düzenlenen “Ortadoğu'nun Dönüm Noktaları ve Geleceği” konulu 2. Erbil Forumu ikinci gününde "Eğitime yatırım: Gelişimsel dönüm noktası ve Ortadoğu'da ekonomik büyüme ile siyasi istikrar" konulu panel düzenlendi.

Vision Education ile Rûdaw Araştırma Merkezi’nin hazırladığı panelin konukları Lübnan Amerikan Üniversitesi Rektörü Dr. Michel E. Mawad, Buckingham Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. James Tooley ve Ortadoğu Araştırmalar Merkezi (MERI) Başkanı Dilawer Alaaddin oldu.

Yatırım ve Eğitim Uzmanı Dr. Pablo Fetter’in moderatörlüğünü yaptığı panelde uzmanlar Ortadoğu, Irak ve Kürdistan Bölgesi’nde eğitim ve öğretim konusunu ele aldı.

MERİ Başkanı Dr. Dilawer Alaadin, Kürdistan Bölgesi'nde özel öğrenim kurumlarına rağmet arttığına dikkati çekti.

Hem özel hem de devlet okulları için eldeki yasaların henüz gelişmiş olmadığını kaydeden Alaaddin, "Hükümetimiz ve bölge hükümetleri üniversiteleri kendileri yönetiyor, destekliyor ve değerlendiriyor. Irak ve Kürdistan Bölgesi'nde üniversite rektörünü hala hükümet atamaktadır. Geliştirdikleri şeyin sorumluluğunu kabul etmelidirler" dedi.

"Üniversite bağımsız olmadıkça eğitimin kalitesi yükselmez" diyen Alaaddin, "Kürdistan bölgesi, bölgede akademik lider yetiştirme konusunda örnek olabilir" değerlendirmesinde bulundu.

Alaaddin, “1968'den 1992'ye kadar Kürdistan'da bir özel üniversitemiz vardı, sonra üç üniversite oldu. Bugün 14 devlet üniversitesi, 16-17 vakıf üniversitesi var. Erbil Salahaddin Üniversitesi eskiden 3 bin 500 öğrenci alırken, şimdi lise mezunlarımız 150 bini, 160 bin kişiyi aştı” dedi.

Lübnan Amerikan Üniversitesi Rektörü Dr. Michel E. Mawad da, “Siyaset yüksek öğrenime karışmamalı. En iyi yüksek öğrenim parasız ve bağımsız yüksek öğrenimdir. Eğitim sistemini iyileştirirsek toplumlarda sürdürülebilir ekonomik büyüme olur. Müfredatımızı modern sistemle uyumlu olacak ve toplumu iyileştiren ekonomik kalkınmanın devam etmesine yardımcı olacak şekilde değiştirmeliyiz” diye konuştu.

Buckingham Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. James Tooley de Kürdistan Bölgesi’nde  özel sektör için çekici bir pazar olduğuna dikkati çekerek, “Özel okulların varlığı da iyi bir şey çünkü kendilerini geçindirebiliyorlar ve maddi desteğe ihtiyaç duymuyorlar. Özel sektörü düşündüğünüzde bazı olumlu yönleri” dedi.

Tooley, Hindistan’da 30 binden fazla özel okul olduğunu ve bunların eğitime büyük katkı sağladıklarını belirtti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli