KDP Sözcüsü: KYB ile anlaşma metnini kamuoyu ile paylaşacağız

01-06-2019
Rûdaw
Etiketler KDP KYB anlaşma Başkan Barzani Mesud Barzani Kerkük yeni kabine
A+ A-

Erbil (Rûdaw)- KDP Sözcüsü Mahmud Muhammed, Kürdistan Bölgesi’nde kurulması beklenen yeni hükümete ilişkin, “Kanunların bize tanıdığı süreye bağlı kalarak hükümet kurma çalışmalarına devam edeceğiz” dedi.


Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Başkanlık Konseyi Başkan Mesud Barzani liderliğinde bugün Pirmam’da toplandı.


Toplantıda geçtiğimiz hafta Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin (KYB) Başkanlık seçimlerine katılmaması ve KDP ile olan anlaşmadan geri çekilme kararının yanı sıra Kerkük’te yaşanan gelişmeler değerlendirildi.
 

Toplantının ardından basın toplantısı düzenleyen Parti Sözcüsü Mahmud Muhammed, “KYB’nin Başkanlık seçimi için oylamaya katılmaması aramızdaki anlaşmayı tabii ki etkileyecek. Biz üzerinde konuşulan bütün hususlar konusunda anlaştık, bazı hususları siz kendi isteğinizle seçtiniz, bazı hususlarda ise katılmadığınız halde kabul ettiniz. KDP bunu bu şekilde kabul edemez. KYB’nin bu tutum içerisinde olmaması gerekiyordu” dedi.


“Hükümet kurma çalışmalarına devam edeceğiz”


KYB’nin Şubat ayında Parlamento Başkanlığının belirlendiği oturuma da katılmadığını anımsatan Muhammed, “5 Mayıs’ta KYB’nin yeni kabinedeki görev dağılımlarına ilişkin anlaşma imzaladık. Hükümetin kurulması önünde her hangi bir engel kalmamıştı ancak onlar süreçten geri çekildiler. Geri çekilmeleri bizim için ani oldu ve çok düzensiz bir şekilde oldu. Kürdistan Başkanının seçileceği gün geri çekileceklerini açıkladılar. Öncesinde böyle bir karar alacaklarına dair maalesef bizi bilgilendirmediler” ifadelerini kullandı.


KDP Başkanlık Konseyi toplantısında ayrıca son zamanlarda tartışmalı bölgelerde yaşanan gelişmelerin de ele alındığını belirten Muhammed, konuşmasına şunları ekledi:


“Tartışmalı Bölgelerde yaşanan olaylara bir sınırlama getirilmesi gerekiyor. Bazı Irak yetkililerinin şahsi kararları neticesinde bölgede artan gerginlik ve savaş ortamı vatandaşları bıkkınlık noktasına getirmiştir. Bölge insanı savaşa ve sıkıntılara doymuştur. Bu nedenle huzur ve refah içinde yaşamak istiyor.”
 

KYB ile siyasi anlaşmalarının diğer bir konusunun Kerkük meselesi olduğunu belirten Mahmud Muhammed, “Yapılan anlaşmanın metninde şöyle yazıyor; yeni kabineye onay verildikten sonra Kerkük meselesi, buna vali ataması da dâhil, bütün sorunları gidermek adına Sayın Mesud Barzani ile Kosret Resul Ali’yi yetki verilecek. Anlaşma metnini önümüzdeki günlerde kamuoyuyla paylaşacağız” diye konuştu.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli