KYB ve Goran'dan ortak açıklama: Mevcut durum halkın çıkarına değil

01-05-2023
Etiketler Goran Hareketi KYB Kürdistan Parlamentosu
A+ A-

Süleymaniye (Rûdaw) – Süleymaniye'de toplanan KYB ve Goran Hareketi yayınladığı ortak açıklamada mevcut siyasi durumun halkın çıkarına olmadığı ve seçim tarihinin daha fazla ertelenmemesi gerektiği belirtildi.

Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ve Goran (Değişim) Hareketi heyetleri Süleymaniye’de bir araya geldi.  Toplantı ardından ortak açıklama yayınlayan KYB ve Goran Hareketi Kürdistan Bölgesi’ndeki mevcut siyasi durum, her iki parti arasındaki ilişkiler ve seçim konuları değerlendirildi.

Açıklamada toplantıda Irak ve Kürdistan Bölgesi’ndeki siyasi gelişmelerin ele alındığı belirtilerek, “Her iki taraf değişen mevcut siyasi durumun halkın çıkarına olmadığı ve hiçbir siyasi tarafı etmediği düşüncesindedir. Bu nedenle herkes Kürtler arası ilişkileri iyileştirmeye, yeniden düzenlemeye ve iç birliğin yeniden tesisi yönünde çaba içerisinde olmalıdır” denildi.

KYB ve Goran Hareketinin eşit olduğuna dair tarafların uzlaştığı kaydedilen açıklamada, “Hizmetlerin planlanan düzeyde olmadığı ve bunun gözden geçirilerek düzeltilmesi için adaletsizliği ve ayrımcılığı ortadan kaldıracak yeni bir siyaset belirlenmelidir” ifadelerine yer verildi.

Kürdistan Bölgesi’nde genel seçimlere hazırlık konusuna da değinilen açıklamada, “Bir an önce anlaşma ve uzlaşma sağlanmalı ve seçimler daha fazla ertelenmemelidir” denildi.

KDP ve KYB gerilimi

Hükümet ortakları KYB ile KDP arasında bir süredir gerilim  devam ediyor. KYB’nin hükümette yer alan bakanları bir süredir hükümet toplantılarına katılmıyor.

KYB ile KDP arasındaki gerilim, Hawkar Caf’ın 7 Ekim 2022'de Erbil’de aracına düzenlenen bombalı saldırıda hayatını kaybetmesiyle birlikte daha da tırmandı.

Caf, KYB'nin Ninova'daki istihbarat ve terörle mücadele teşkilatından sorumluydu. Ancak saldırıdan yaklaşık 7 ay önce bu görevinden ayrılarak Erbil'e yerleşmişti. Kürdistan Bölgesi Asayiş Güçleri Hawkar Caf cinayetinin Süleymaniye'de planlandığı ve KYB istihbaratından görevli bazı isimlerin adalete teslim edilmesini istemişti. 

Söz konusu açıklamaya sert tepki gösteren KYB, bu konudaki rahatsızlıkları giderilene kadar bakanlar kurulu toplantılarına katılmayacaklarını belirtmişti.

KDP ile KYB Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin iki ana bileşeni. Aralarındaki anlaşmazlıktan ötürü Kürdistan Parlamentosu seçimleri zamanında yapılamadı ve mevcut parlamentonun görev süresi, geçtiğimiz ekimde görev süresinin bitiminden bir ay önce bu yılın sonuna kadar uzatıldı.

Temmuz 2019 yılında Mesrur Barzani başkanlığında 9’uncu hükümet kabinesi kurulmuş, hükümette KDP, KYB ve Goran Hareketi ortak edilmişti. 9’uncu hükümette 3'ü bölge olmak üzere 22 bakanlık bulunuyor.

Hükümette KYB’nin aldığı bakanlıklar şöyle:

- Kubad Talabani – Başbakan Yardımcısı

-Şoreş İsmail – Peşmerge Bakanı

- Aram Muhammed Kadir Emin – Yüksek Öğrenim ve Bilimsel Araştırmalar Bakanı

- Muhammed Said Ali – Kültür ve Gençlik Bakanı

- Dara Reşid Mahmud – Planlama Bakanı

-Bêgerd Talabani – Tarım ve Su Kaynakları Bakanı

-Xalid Şiwanî – Bölge İlişkilerden Sorumlu Bakanı (Irak hükümetinde Adalet Bakanı olarak göreve getirilmesi ardından boşalan koltuğuna henüz atanan olmadı)

-Dr. Rehêl Feridun – Sağlık Bakan Yardımcısı

-Dr. Ali Osman – Sanayi ve Ticaret Bakan Yardımcısı

-Hekim Wliya – İmar ve iskan Bakan Yardımcısı

-Ahmed Mufti – Doğal Kaynaklar Bakan Yardımcısı

- Ceto Salih – İçişleri Bakan Yardımcısı (Şuan görevde değil)

KYB’nin görev aldığı bakanlıklara bağlı idare ve müdürlükler:

- Emel Celal, Turizm Genel Kurulu Başkanı

-Cebar Mustafa Emin -  Mayın ile Mücadele Kurumu Müdürü

- Fehmi Burhan - fehimî burhan, Kürdistan Bölgesi İdaresi Dışında Kalan Kürdistani Bölgeler Kurulu Başkan Yardımcısı

KYB’nin hükümet kurum ve dairelerinde çok sayıda kadrosu yer alıyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli