Suriye Geçici Hükümeti Başkanı: KÜRTLER TEMSİL EDİLECEK

23-11-2014
Xalid Cemîl Mihemed
Etiketler ahmed tuma smdk kürtler
A+ A-

İstanbul (Rûdaw) - Suriye Geçici Hükümeti Başkanı Ahmed Tuma, Suriyeli hiçbir taraf arasında ayrım yapmadıklarını ve tüm kesimleri kucakladıklarını söyledi.

 
Yeni hükümette Kürtler’in de temsil edileceğini belirten Tuma, Suriye devrimine destek verdiğinden dolayı Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani’ye teşekkür etti.

 
Ahmed Tuma, Rûdaw’ın, Suriye’deki son durumla ilgili sorularını yanıtladı.

 
Neden hükümet feshedilip, yeni hükümeti kurma görevi size verildi?

 
Geçtiğimiz 20 Temmuz’da Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu’yla (SMDK) bir toplantı için üzere Suriye Geçici Hükümeti davet edildi. 3 gün süren toplantılarda hükümetin durumu, eksikler ve olumlu yönler masaya yatırıldı.

 
Görüşmeler sonunda, bu hükümetin kurulması yönünde görüş ortaya çıktı. Demokratik bir şekilde bu karar verildi.

 
Kürtler bu yeni hükümette nasıl temsil edilecek?

 
Sadece şunu söyleyebilirim ki Kürtler bu hükümette temsil edilecek. Bütün çevrelerle istişare ediyoruz. Suriye Kürt Ulusal Konseyi’nden (ENKS) temsilcilerle görüştük. Onlarla da istişarelerde bulunacağız. Bunun dışında başka Kürt ileri gelenleriyle de görüşeceğiz ki iyi bir temsiliyet sağlansın.

 
Hükümetin sadece bürolarda var olduğu söyleniyor. Suriye’nin içinde faaliyet yürütmeye dair bir planınız var mı?

 
Bu ithamla çok karşılaştık. Bazı bürolarımız vasıtasıyla Suriye’nin içinde birçok faaliyet yürüttük. 11 ilde basın için yönetim oluşturduk. Ayrıca çiftçilerden ürün alımında da aynı faaliyetleri yürüttük. Suriye’de eğitim birimlerimiz var. Acil durum bürolarımız var.

 
Geçici hükümete, Kürt bölgelerine yönelik gerçekçi adımlar atmadığı konusunda hep eleştiriler yapıldı. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

 
Kürt kardeşlerimizin yoğunlukla yaşadığı bölgeler, yakın bir zamana kadar rejimin kontrolündeydi. Bu da bizim için büyük bir engeldi.

 
Rejimin bulunmadığı Efrin, Kobani gibi yerlere hizmet götürmek için harekete geçeceğiz. Suriyeli hiçbir taraf arasında ayrım yapmıyoruz ve tüm kesimleri kucaklıyoruz.

 
Örneğin; Kobani’deki durum üzerine hükümeti toplayıp bir komite oluşturduk. 9 kişiden oluşan komitede yer alan 6 kişi Kürt kardeşlerimizdendi. Onlara, bir an önce yapılması gerekenler için talimat verdim ve Kobani’den Türkiye’ye çok sayıda kişi geçti. Bu bizim sorumluluğumuz.

 
Kobani’ye yönelik IŞİD’in yoğun saldırıları var ve Peşmerge Güçleri destek için bölgeye gitti. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

 
Kobani’yi Suriye’nin değerli bir parçası olarak görüyoruz. Orayı rejimden ve terör örgütlerinden kurtarmak bizim görevimizdir.

 
Barış için bölgeye gelen tüm güçleri selamlıyoruz. Peşmerge Güçleri’nin de bölgeye gelişi bu sebepledir ve bu yöndeki olumlu tutumumuzu açıkladık.

 
Ayrıca, Suriye devrimine destek verdiğinden dolayı Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani’ye teşekkür ediyoruz. Mültecilerin Kürdistan Bölgesi’ne geçişlerini sağladıkları için de ayrıca müteşekkiriz.

 
Kürt milleti federasyon yahut daha fazlası için talepte bulunursa tutumunuz ne olacak?

 
Öncelikle şunu söylemeliyim ki hepimizin öncelikli görevi rejimin düşürülmesi için mücadele etmektir. Dolayısıyla, demokratik ve sivil bir Suriye’ye ulaşmalıyız.

 
Ben çoğunlukçu, sivil ve demokratik bir devletten yanayım. Bu anlamda her türlü görüşe açığız. Oturup her şeyi görüşeceğiz ve emin olun aramızda çelişki olmayacaktır.

 
Duhok Anlaşması’nda ENKS’nin Rojava’daki özerk yönetime katılması konusu yer alıyor. Bu yönetimle ilişkileriniz nasıl olacak?

 
Pratikte oluşan her yönetimin paraya ihtiyacı vardır. Para da kolay bir şey değildir. Para yoksa teorik konuların pratiğe geçmesi mümkün olmaz.

 
SMDK üyesi ENKS’li dostlarımız konuyla ilgili bize bir rapor sunacak. Raporu değerlendirip buna göre uygun kararı vereceğiz. Suriye Geçici Hükümeti olarak, SMDK’li dostlarımızdan farklı bir karar alamayız.

 
Ahmed TUMA / PORTRE

 
1965’te Deyr ez Zor’da doğdu. Siyasi çalışmalarına diş hekimliği öğrencisiyken 20’li yaşlarında başladı ve mezun olduktan sonra da devam etti. 2005 yılında Suriyeli 250’den fazla muhalifin imzaladığı “Şam Deklarasyonu”nun kurucu üyelerinden biri oldu. Bildiriye imza attığı için tutuklandı ve 2,5 yıl hapis cezası aldı. 2012’de tekrar gözaltına alınınca ülkesini terk ederek İstanbul’da yaşamaya başladı. 14 Eylül 2013'te SMDK tarafından Suriye Geçici Hükümeti Başkanı seçildi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli