İngiliz bakandan kaçak göç edenlere mesaj: Sizi kandırıyorlar

23-08-2023
Etiketler Tom Tugendhat İngiltere Irak Kürdistan Bölgesi Göçmen Kaçakçılığı
A+ A-

İngiltere Güvenlik İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Tom Tugendhat, Bağdat'taki ziyaretinden sonra Erbil’e gelerek Başkan Neçirvan Barzani ile görüştü.

Irak ve Kürdistan Bölgesi ziyareti hakkında Rûdaw’dan Peyam Serbest’in sorularını yanıtlayan Devlet Bakanı Tugendhat, ziyaretinin temel amacının insanları buradan İngiltere'ye götüren kaçakçılık ağlarını önlemek olduğunu belirterek, "Birlik olduk ve bu suç gruplarını yenmek için birlikte çalışma konusunda anlaştık” dedi.

İngiliz Bakan Kürdistan Bölgesi'nin geleceği ile ilgili bir soruya da, "Kürdistan'ın çok başarılı bir bölge olacağına eminim. Gelecekte daha fazla büyüme ve gençler için fırsatlar göreceğiz" diye konuştu.

Bakan Tom Tugendhat ile kısa söyleşi şöyle:

Rûdaw: Irak ve Kürdistan Bölgesi yetkilileriyle görüşmeleriniz nasıl geçti, hangi anlaşmalara vardınız?

Tom Tugendhat: Bağdat'ta ve burada Erbil'de yetkililerle çok güzel görüşmeler yaptık, başbakanla, başkanla ve diğer yetkililerle konuştuk. Ana konumuz IŞİD'e karşı mücadeleleri ve örgütü mağlup ederek gösterdikleri büyük başarılarından dolayı onlara teşekkür etmekti. Ayrıca IŞİD'in birçok alanda tehdit olmaya devam ettiğine dair uyarılar da devam ediyor ama benim görev şu; sadece bu savaşta birlikte çalışmamız değil, daha ziyade, Iraklıların ve Kürtlerin ne yazık ki kaçırılıp köle olarak satıldığı Suriye'de organize suça karşı bir savaş. Ne yazık ki bazen Avrupa ve İngiltere’ye giden yasa dışı yollarda ölüyorlar.  Bu nedenle birleştik ve bu suç gruplarını alt etmek, paralarını ve yasa dışı faaliyetlerini durdurmak için birlikte çalışma konusunda anlaştık.

Rûdaw: İngiltere, uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadeleye büyük önem veriyor. Suriye'de Captagon üretimi ve kaçakçılığının artması ne kadar endişe verici?

Tom Tugendhat: Beşar Esad rejimi artık en büyük uyuşturucu şebekelerinden biri haline geldi. Şam'daki bu değişim Kürdistan, Irak, Ürdün ve tüm bölgedeki ailelerin acı çekmesine neden olan bir değişimdir. Bu, herkesin güvenliğine yönelik gerçek bir tehdittir ve hepimiz bunun üzerinde birlikte çalışıyoruz çünkü uyuşturucu kaçakçılığı yapan aynı suç grupları sıklıkla insan kaçakçılığı da yapıyor. Buradaki, Kürdistan'daki ve Irak'taki topluluklardan insanları alıp onlara İngiltere’de ve başka yerlerde iş ve fırsatlar olduğu yalanını söylüyorlar ama böyle bir şey yok. Daha sonra onları köle olarak satıyorlar.

Rûdaw: Kürdistan Bölgesi'nden ve Irak'tan çok sayıda genç yasadışı göç yoluyla İngiltere'ye gidiyor. Şimdi bu gençleri neler bekliyor? Kürdistan Bölgesi ve Irak'tan bu gençlerin İngiltere'den geri gönderilmesine yardım etmelerini istediniz mi? Size yanıtları ne oldu?

Tom Tugendhat: İngiltere son haftalarda ve aylarda önlemleri sıkılaştırdı, böylece artık İngiltere’de yasa dışı çalışamayacak ve onlara eskisi gibi davranılmayacak. Yasadışı işçi çalıştıran herhangi bir şirket veya kişi, ağır cezalar ve olası hapis cezası riskiyle karşı karşıya. Bu, yasadışı olarak çalışanların büyük risk altında çalıştığı ve yalnızca suçlular için çalıştığı anlamına gelir ki büyük bir değişiklik. İngiltere'ye veya Avrupa'nın diğer ülkelerine götürülüp onlara yaşam ve çalışma fırsatlarının eskisi gibi olduğunu söylenenler yalan söylüyor. Kolayca köle olabilecekleri ve çok kötü muameleye maruz kalabilecekleri koşullarda kaçırılıyor ve satılıyorlar.

Rûdaw: Kürdistan Bölgesi ile ilişkilerinizden bahsedersek eğer, İngiltere'nin Kürdistan Bölgesi ile ilişkileri gelecekte daha da gelişecek mi?

Tom Tugendhat: Bakın, iki taraf için de önemli olan konularda birlikte çok yakın çalışacağımız konusunda çok umutluyum çünkü dünya çapında seyahat eden Kürt halkını korumak hükümetin çalışma ve sorumluluğunun önemli bir parçası. Ayrıca insanların Avrupa'ya veya İngiltere'ye kaçırılmaması da bizim için önemli. Bu kaçakçılık gruplarını yenmek konusunda çok ciddiyiz, hatta insan kaçakçılığı yapanları tutuklamak konusunda da daha ciddiyiz. Ayrıca kaynaklarına el koymak ve ticaretlerini yok etmek konusunda da. Bu olguyu yenmek, Kürdistan halkını ve İngiltere’yi korumak için Kürdistan Bölgesi Hükümeti ile halihazırda birlikte çalışıyoruz ve daha yakın çalışmaya devam edeceğiz.

Rûdaw: Ziyaretiniz sırasında Irak'ta ve Kürdistan Bölgesi'nde İngiliz kuvvetleriyle vakit geçirdiniz, Kürdistan Bölgesi'ni ve Irak'ı genel olarak nasıl gördünüz?

Tom Tugendhat: Burada çok az kaldım ve 20 yıldır ilk defa geliyorum. Bu değişimi görmek ve pek çok insanın yararlanabileceği pek çok fırsatın yaratıldığını görmek memnuniyet verici. Kürdistan'ın çok doğru yolda ve başarılı bir bölge olacağından eminim. Gelecekte gençler için daha fazla gelişme ve fırsat görüyorum.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli