Arap aktör: Kürtlük ısrarı yanlış!

07-09-2016
Rûdaw
Etiketler Dured Laham Kürtlük Suriye Arap
A+ A-

Suriyeli aktör Dured Laham, Selahaddin Eyyubi’nin Kürt olup olmadığını merak ettiğini söyledi.

 

Dured Laham, “Kürtlük konusunda ısrar edilmesi bence yanlış. Kürtler Suriyeli’dir. Ben Suriye’den sözediyorum. Suriye’de çok az bir sayıya sahipler ancak azınlık değiller. Aynı şey Irak için de geçerli” dedi.

 

Suriye’yi hiçbir zaman bırakmayacağını ifade eden Dured Laham, Erbil’e mutlaka geleceğini dile getirdi.

 

Dured Laham Rûdaw’ın sorularını Şam’da yanıtladı...

 

Sürekli olarak halkın sevgisinden bahsediyorsunuz...

 

Tarihi kim yazıyor? Halk! Bazı istisnalar olabilir ama genelde tarihi yazan halktır. Halkın sevgisi bizleri bugünlere getirdi. Hiç kimse çok önemli bir sanatçı olduğunu söyleyemez.

 

Suriye sinemasında Halid Taca, Talat Hamdi gibi birçok Kürt bulunuyor. Birçoğuyla da arkadaşlığınız ve dostluğunuz var. Onlarla ilişkileriniz nasıldı?

 

Çok iyi işler yaptılar. Etnik ve mezhebi olarak bir tartışma konusu da olabilir. Ancak burada önemli bir noktayı belirtmek isterim. Abdurrahman  Al-Raşe Kurde’nin Suriyeli olduğunu sanıyordum. Kürt olduğunu bilmiyordum.

 

Nasıl yani...

 

Aynı şekilde Besam Al-Melayi, Riyaz Diyarbekiri ve Bozo... Dönemlerinde Suriye Parlamentosu’nda tanınmış kişilerdi. Demek istediğim hepimiz Suriye adındaki bir ülkede yaşıyorduk. Hepimiz farklı etnik grupların birer parçası olarak Allah tarafından yaratıldık.

Allah Suriye’de doğmamı istedi. Bu nedenle bir etnik gruba bağlamak yanlıştır. Kürtlük konusunda ısrar edilmesi bence yanlış. Kürtler Suriyeli’dir. Ben Suriye’den sözediyorum. Suriye’de çok az bir sayıya sahipler ancak azınlık değiller. Aynı şey Irak için de geçerli.

 

Söyledikleriniz değişik bir görüş?

 

Avrupa’dan bir heyet 15 yıl önce buraya gelmişti. O dönemin müftüsüyle biraraya gelerek Suriye’de “Hristiyanlar’ın sayısı ne kadar?” diye sordular. Müftü, “18 milyon” diye cevap verdi. Sonra, “Peki Müslümanlar’ın sayısı ne kadar?” diye sordular”. Cevap gene “18 milyon” idi. Anladınız mı?

 

Bir aydın olarak Kürt kültürü hakkında ne düşünüyorsunuz?

 

Sadece Selahaddin Eyyubi’nin Kürt olup olmadığını merak ediyorum. Kürt sıfatıyla mı yoksa bu bölgede yaşayan biri olarak mı savaştı? Suriye’de yaygın bilinen, sonunu hatırlayamadığım “Ya dılo... Ya dılo” diye bir Kürtçe şarkı vardı. Halkın çok sevdiği bir şarkıydı. Birkez daha söylüyorum. Bu Allah’ın iradesi. Bizler yaratmadık.

 

Erbil’e hiç gittiniz mi?

 

Hayır. Keşke gidebilseydim. Çok güzel bir şehir olduğu konusunda çok şey duydum. Allah’ın izniyle inşallah birgün giderim.

 

Savaşın en zor zamanında dahi Şam’dan çıkmadınız? Bunun nedeni nedir?

 

“Niye kaldım?” diye bir soru olamaz! Neden bırakmadım da.. Şam yüreğimi bırakmadı. Bu yüzden Şam’ı bırakmam mümkün değil.

 

Sosyal medyada, Dured Laham adına birçok sayfa bulunuyor...

 

Onları çok kıskanıyorum. Nasıl bu denli sosyal medyayı ve teknolojiyi kullanıyorlar. Onlardan uzağım ve korkuyorum. Bu tür şeyleri öğrenemiyorum. Şimdiye kadar telefonla işimi yürüttüm. Sosyal medya sayfalarını sevmiyorum. Dürüst değiller. Kendime ait ne Twitter’da ne de Facebook’ta hiçbir sosyal sayfaya sahip değilim.

 

Bildiğimiz kadarıyla eşinizi çok seviyorsunuz ve yemek saatlerinize de oldukça bağlısınız?

 

Eşime her zaman, “eşim, arkadaşım ve yarimsin diyorum.”  Kadınların bir erkeğe sadece eş ve sevgili değil, aynı zamanda anne de olması gerekiyor. Erkekler ne kadar büyük olursa olsun. Her şartta anneye ihtiyacı vardır.

 

Bir ara öldüğünüz haberleri yayıldı. Bu haber sizi rahatsız etti mi?

 

Böyle bir haber sadece bir kere duyuldu. Beni sevmeyenler sosyal sayfalarında nefretlerini dile getirdi.

 

Suriye sinemasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

 

Sadece bu yıl birkaç film yapıldı. Allah’a teşekkür etmemiz gerekiyor. Sektör gelişiyor. Suriyeli tüm aktör ve aktrislere büyük saygı duyuyorum.

 

PORTRE/ Dured LAHAM

 

Suriyeli bir baba ve Lübnanlı bir annenin çocuğu olarak 1934’te Suriye’nin başkenti Şam’da dünyaya geldi.  Şimdiye kadar çok sayıda tiyatro eseri ve 33 sinema filminde rol aldı. 50 güfte ve besteye imza attı.

Dured Laham ayrıca, 3 televizyon programı sundu. 3 çocuk babası Laham, Suriye savaşının başlamasından sonra da Suriye’den ayrılmayan ve rejim hükümetiyle de aynı görüşleri paylaştığını her zaman dillendiren biri.

 

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli