Kürt soprano Pervin Çakar, Musa Anter’in ‘Qimil’ şiirini besteledi

19-09-2020
Aydın Bayram
Etiketler Kürt soprano Musa Anter Qimil şiiir Beste Pervin Çakar
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Kürt opera sanatçısı Pervin Çakar, yüzüncü doğum yılı anısına Musa Anter’in (Apê Musa) ‘Qimil’ şiirini besteledi.

Kürt soprano Pervin Çakar’ın yüzüncü doğum yılı anısına bestelediği Musa Anter’in ‘Qimil’ şiiri, Anter’in ölüm yıl dönümü olan 20 Eylül’de dijital medya platformlarında yayınlanacak.

Rûdaw’a konuşan sanatçı Çakar, “Musa Anter, her zaman cesareti, onurlu dik duruşu ile beni en çok etkileyen şahsiyetlerden biri olmuştu. Kürtçe şiiri Qimil’ı okuduğumda mutlaka bu şiiri bestelemem gerektiğini düşündüm. Piyanomun başına geçtim ve o ilk notalar geldi ardı arkası kesilmeyen” dedi.

Eseri bestelemeden önce Musa Anter’in acımasızca aramızdan gidişini gösteren bir belgesel izlediğini belirten Çakar, “Bir de engebeli bir tepede onun bir kaç kişi tarafından tabutunun sırtlanıldığı fotoğraf gözüme ilişti daha sonra.  Gözyaşlarımı tutamamıştım bu sessizce ve yalnız gidişinden dolayı. Mutlaka onun bir eserini bestelemeliyim dedim” ifadelerini kullandı.

Kürt sanatçı Çakar, tarihte pek çok entellektüel, sanatçı, şair-yazarın fikirlerini alenen beyan edip başkaldırdıkları için nice işkencelere, suçlamalara,sürgünlere maruz kaldığını söyledi.

“Tıpkı Giordiano Bruno gibi, tıpkı ressam Gentileschi gibi, tıpkı tüm Kürd aydınlarının ve sanatçılarının başına geldiği gibi. Tıpkı Musa Anter, Ape Musa’nın başına geldiği gibi” diyen Çakar, sözlerine şunları ekledi:

“Bana göre bir yaratının ortaya çıkması tamamıyla yaşanılan derin duyguların harekete geçmesinden ötürü ortaya çıkar. Bu derin duygular tamamıyla bir şeyler yaratmamız ve üretmemiz gerektiğinin sinyallerini verir bana. Nitekim bende de öyle olmuştur. Tıpkı Roboski katliamında olduğu gibi. Tamamıyla bir öze dönüş yaşamıştım. Artık kendi dilimi öğrenmek ve kendi şarkılarımızı söylemek istiyordum. Musa Anter de bana bu öze dönüşü hatırlatan ve içimde bir yaratımı ortaya çıkaran bir kıvılcım oldu.”

Qimil’in (Kımıl zararlısı) hem klasik batı müziği hem de Kürt müziği öğelerini barındıran ilk bestesi olduğunu kaydeden Çakar, müzisyen dostu Harp sanatçısı Tara Jaff’ın Harp’iyle Kürdistan’ın eşsiz tınılarıyla kendisine eşlik ettiğini belirtti.

Çakar, şöyle devam etti:

“Eser tekli (Single) olarak Red Music etiketiyle 20 Eylül akşamı tüm dijital platformlarda yer alacak. Bu eseri Musa Anter’in 100. Doğum yılı münasebetiyle bu seneye özel benden bir hatıra kalmasını istediğim için besteledim. Pandemi sürecinde yaratmaya ve üretmeye adadım kendimi. Soprano ve Harp için bestelediğim bu eser bir içe dönüştü benim için.”

Pervin Çakar kimdir?

1981’de Mardin’in Derik ilçesinde doğan Pervin Çakar müzik eğitimine 1995’te Diyarbakır Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi'nde başladı. 1999’da liseden birincilikle mezun oldu. Aynı yıl Gazi Üniversitesi Müzik Öğretmenliği Bölümü’nde başladığı yükseköğrenimini 2003’te üniversitenin Şan Ana Sanat Dalı’nda tamamladı.

2006’da İtalyan hükümetinin verdiği burstan yararlanarak opera eğitimine İtalya’da devam etti. 2008’de İtalya’da Perugia F. Morlacchi Devlet Konservatuvarı’ndan ‘pekiyi’ derecesi ile diploma aldı. Aynı konservatuvarda en yüksek derece ile yükseklisansını tamamladı.

Sahneye ilk kez 2004’te 10. Uluslararası Eskişehir Festivali'nde Carl Orff'un Carmina Burana eserinde çıktı. 2008-2009 yılları arasında İtalya’da düzenlenen 60’ıncı AsLiCo (Avrupa Genç Opera Şarkıcıları Yarışması) finalisti oldu.

2010’da düzenlenen 6. Leyla Gencer Şan Yarışması’nda 3’üncülüğü Alman mezzo-soprano Anna Lapkovskaja ile paylaşan Çakar, bu yarışmada elde ettiği derece sayesinde 2012’de 40’ıncı Uluslararası İstanbul Müzik Festivali’nde konser verme şansı elde etti.

Pervin Çakar son olarak 2011’de İtalya’nın Sulmona kentinde düzenlenen 28’inci Uluslararası Maria Caniglia Opera Yarışması'nda birincilik ve New York Lotte Lehmann Vakfi tarafından En İyi Kadın Sesi Özel Ödülü’nü kazandı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli