Türkiye'deki ilk Zazaca gazete kapanıyor

14-07-2017
Serkan İnce
Newepel
Newepel
Etiketler Zaca Gazete Newepel Kapanma
A+ A-

Diyarbakır  (Rûdaw) - 15 Mart 2011 tarihinden beri yayın yapan Türkiye'de Zazaca yayınlanan ilk gazete ‘Newepel’, 100’üncü sayısını çıkardıktan sonra imkansızlıklar nedeniyle kapanma kararı aldı.

 

Maddi imkansızlıklar ve gazetenin tüm yükü Kürt gazeteci ve yazar Roşan Lezgin’e kaldığı için gazete yayın hayatına son veriyor.

 

Newepel gazetesi, 50’inci sayısına kadar 15 günde bir çıkarken, 100’üncü sayısına kadar aylık çıkıyordu.  8 sayfadan oluşan gazete, 7 yılda yok olmakla yüz yüze olan olan Kürtçe’nin  Zazaca lehçesine eşsiz katkıda bulundu.

 

Şimdiye kadar gazeteye 361 yazar yazı yazarken, 250 kişi ise Newepel sayesinde ilk yazarlık deneyimini yaşamış. Ayrıca 81 masal, 137 öykü, 49 fıkra 32 çocuk oyunu, 42 yemek tarifi, onlarca destan, atasözleri, bilmece, deyim ve ninniler Newepel  sayesinde arşivlenmiş.

 

Mizanpaj dışında gazetenin editörlüğünden çıkarılmasına kadar tüm yük Roşan Lezgin’in omuzlarındaydı.

 

Rûdaw’a konuşan Newepel Editörü Roşan Lezgin şöyle dedi:

 

“İnsan ömrünün 7 yılını bir gazeteye verdi mi artık kıyamıyor. Gazeteyi 100’üncü sayısına ulaştırıp yayını durdurmayı planlıyorum. Kendi imkanlarımızla gazeteyi çıkarıyorduk. Daha çok bireysel imkanlarımı zorlayarak bugüne getirdim. Eğer ben dilime sahip çıkmazsam, diğeri sahip çıkmazsa, halk çıkmazsa nasıl gelişir dilimiz? Bu dil sadece benim tekelimde değil ki?’’

 

Gazetenin tüm sayılarını kendi evinde hazırlıyan Lezgin’in evinin üst katın gazete bürosu işlevi görüyordu. Gelen tüm yazıları bizzat kendisi redakte ediyor, cezaevlerinden gelen el yazılarını da bilgisayara aktarıyordu.

 

Roşan Lezgin, sözlerini şöyle sürdürüyor:

 

“Nerdeyse tüm vaktimi gazeteye harcıyorum. Gazetenin İngiltere’den Kanada’ya, Avrupa, Kahire ve Güney Kürdistan’da çok sayıda abonesi  vardı.’’

 

Newepel okurları da gazetenin Zazaca’ya önemli bir katkı sağladığı görüşünü paylaşıyor ve gazetenin uzun yıllar çıkması temennisinde bulunuyorlar.

 

UNESCO, Kürtçe’nin Zazaca lehçesini kaybolmaya yüz tutan diller arasına almıştı. Zazaca; Kırmancki, Kırdki ve Dımılki isimleri ile de tanınıyor. Kuzey Kürdistan’da 4 ile 5 milyon arası Zaza yaşıyor. Hatırı sayılır bir Zaza nüfusu olmasına rağmen tamamen Zazaca yapan televizyon kanalları bulunmuyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli