İrlanda Ezidi Kürt katliamına ilişkin toplantıya ev sahipliği yapacak

09-09-2024
Etiketler Ezidi Kürtler İrlanda Dublin Kürdistan Bölgesi
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - İrlanda'nın başkenti Dublin'de Ezidi Kürtlere yönelik katliamla ilgili bir toplantı düzenleniyor. Toplantıya Kürdistan Bölgesi temsilcisi de katılacak.

Kürdistan Bölgesi Hükümeti Uluslararası İlişkiler Koordinatörü Dindar Zebari konuyla ilgili Rûdaw'a konuştu.

Dindar Zebari,"10 Eylül 2024 Salı günü İrlanda Dışişleri Bakanlığı'nın daveti üzerine Dublin'de Ezidi katliamına ilişkin Kürdistan Bölgesi adına özel bir toplantıya katılacağız" dedi.

Toplantıda IŞİD'in Ezidi Kürtlere karşı işlediği suçlar ele alınacak.

Uluslararası standartlara göre bu suçlar savaş suçları, insanlığa karşı suçlar ve soykırım gibi uluslararası suçlar kategorisine girmektedir.

Dindar Zebari ayrıca, söz konusu  toplantıda Kürdistan Bölgesi Başkanının mesajı okunacak..

Toplantıda Kürdistan Bölgesi Hükümetinin Ezidilere karşı işlenen suçların tanınması konusunda attığı son adımlar da değerlendirilecek.

 IŞİD üyeleri hakkında dava açılmaya, mağdurlara ve ailelerine tazminat ödenmesine ve kaçırılan kişilerin serbest bırakılmasına çalışılıyor.

Kürdistan Bölgesel Hükümeti'nin IŞİD suçlarını araştırmak üzere Birleşmiş Milletler Soruşturma Ekibi (UNITAD) ile koordinasyonu ve UNITAD'ın görev süresinin sona ermesi sonrasında Kürdistan Bölgesi’nin bu konudaki çalışma mekanizması anlatılacak.

Öte yandan kaçırılan Ezidi Kürtlere ilişkin son istatistikleri de açıklayan Zebari şunları dile getirdi:

"Şu ana kadar bin 210'u kadın, 339'u erkek, bin 700'ü kız, 960'ı erkek olmak üzere 3.576 kişi kurtarıldı. Binin üzerinde kişi tedavi için Almanya'ya gönderildi.”

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 17 Eylül 2024 tarihli 2697 sayılı kararına göre UNITAD ekibinin görev süresi sona erecek.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli