İlk robotu yapan Kürt mucit adına müze

01-04-2016
Rûdaw
Etiketler El Cizîrî Sibernetik Robot Artuklu
A+ A-

Haber Merkezi - İlk robotu yapan Kürt mucit İsmail bin Rezzaz el Cizîrî adına Türkiye’nni İstanbul kentinde bir müze kurulacak.

 

Makine mühendisi Durmuş Çalışkan, AA’ya yaptığı açıklamada, Cizîrî’nin olağanüstü bir makine mühendisi olduğunu vurgulayarak, “Genç yaşta o dönemin Artuklu Sultanı'nın sarayında başmühendis olarak görev yapmış" dedi.

 

Çalışkan, Cezeri'nin yaptığı onlarca icadı, Artuklu Sultanı Nasuriddin Mahmud’un isteği üzerine elyazması kitabında topladığını, dünyada bilinen 14 el yazmasından 5 tanesinin Türkiye'de bulunduğunu kaydetti.

 

Sibernetiğin ilk adımlarını attığı ve ilk robotu yapıp çalıştırdığı kabul edilen El Cizîrî'nin, ünlü İtalyan ressam Leonardo da Vinci'ye ilham kaynağı olduğu düşünülür

 

babil.com Yönetici Direktörü Mehmed Ali Çalışkan da "Çok yakında hem Türkiye'de, hem de dünyanın pek çok yerinde atölyede çalışmaları süren makineleri sergileme fırsatı bulacağız. Bir yandan da Cizîrî Müzesi hazırlıklarımız sürüyor, eserleri daha sonra İstanbul'da oluşturacağımız müzede sürekli olarak sergilemeye devam edeceğiz" dedi.

 

Asıl adı İsmail olan ve Zengi Kürt devletinin yönetiminde olan Cizre’de, 1153 yılında doğan El Cizîrî, "Ebul-iz"kitabını iki nüsha olarak yazdı, bir nüshasını Abbasi hükümdarı Ebul Abbas Ahmed'e ,diğerini de Artukoğulları Beyi Mahmud bin Muhammed'e sundu.

 

Bağdat'a gönderilen kitabı Moğol istilası sonrasında kayboldu.

 

Diyarbakır'daki diğer kitabın nerede olduğu hakkında hala bir bilgiye ulaşılamadı.


Hasankeyfli Muhammed bin Yusuf ibn Osman adında biri ,İsmail (Ebul-iz) bin Rezzaz el Cizîrî'nin "El Cami-u Beynel İlmi ve Amel en Nafi-u Fis Sanaatıl Hiyle " adlı kitabının kopyasını yazmıştır.


Ebul-iz'in kitabında 50 adet şekil, 55 adet çok ilginç buluş olup,kitap altı bölüme ayrılmıştır.


 Kitapta saat çeşitleri, otomatik kapılar, oyuncaklar, otomatik sofra aletleri, termos, kan aldırma, kan toplama ve ibriktarlıkla ilgili aletler, fıskiyeler, müzik otomatları, havuzlar, tulumbalar, kaldırma düzenekleri, şifreli kilitler, musluklar, kasalar, saraya hizmet veren makineler v.s. yer alıyor.


El Cizîrî, Artukoğulları Beyliği’ne 25 yıl hizmet ettikten sonra Cizre'ye döndü ve 1233'te burada vefat etti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli