Dilşad Said'e Kürt müziği doktorası

01-01-2018
Rûdaw
Etiketler Dilşad Said Kürt müziği Doktora
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Kürt sanatçı Dilşad Said, Avusturya’nın Salzburg Mozarteum Üniversitesi’nde Kürt müziği alanında yaptığı araştırmasıyla doktora ünvanı alacağı bildirildi.

 

Dilşad Said, Kürt müziğinin Kurmanci lehçesi üzerine yaptığı araştırmasıyla 2017 - 2018 eğitim yılı Haziran ayında düzenlenecek resmi bir törenle doktorasını teslim alacak.

 

Kürt sanatçı Said’in, söz konusu araştırmasıyla Avrupa ülkelerinde Kürt müziği üzerine yapılan en geniş akademik araştırma olma ünvanına sahip olacak.

 

Dilşad Said, araştırmasında Kurmanci müziğinin özelliklerine işaret ederek, şunlara yer verdi:

 

1-Kürt müziğinin Ortadoğu’daki diğer halkların müziğine oranla farklı bir müziğe sahip olduğu ve Kürt müziğinin Kurmanci lehçesi ve diğer lehçeler arasında da fazla ortak noktanın olmadığı belirtildi.

 

2-Kurmanci müziğinin içinde “curcina” adı verilen karışık melodilere yer alıyor. Söz konusu melodiler Irak’ın farklı bölgelerinde de kullanılıyor.”

 

Kurmanci müziğinde yaygın olarak kullanılan bu melodi uzun zamandır kullanılıyor. Irak’ın bazı bölgelerinde 20. Yüzyılın başından beri kullanılan söz konusu melodinin zamanla kullanımının azaldığına yer verildi.

 

Söz konusu melodi folklorik ezgilerde kullanılmadığı sadece moderm müzikte kullanıldığı belirtilerek, Kurmanci müziğinde ise yaygın olarak kullanıldığı ifade edildi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli