Cannes’da ödül alanlar Rûdaw aracılığıyla duygularını paylaştı, mesajlarını iletti

26-05-2024
Rûdaw
Etiketler Cannes Film festivali Rudaw Ödül töreni 77. Uluslararası Cannes Film Festivali
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - 77. Cannes Film Festivali sona erdi ve festival ödülleri de sahiplerini buldu.

Festivalde ödül alanlar Rûdaw aracılığıyla mesajlar verip duygularını paylaştı.

Rojhılat ve İran'da 2022 yılındaki protesto dalgasını anlatan "Kutsal İncir Tohumu" filmi festivalde Jüri Ödülü'nü kazandı. Bu ödül özellikle genç yönetmenlere veriliyor.

Filmde, Jina Emini için düzenlenen "kadın, yaşam, özgürlük" protestolarından etkilenen bir ailenin hayatı anlatılıyor.

"Kutsal İncir Tohumu" filminin yönetmeni Muhammed Rasulof, festivalden bir ay önce İran'dan ayrılmış ve şu anda Almanya'da mülteci olarak yaşıyor.

Muhammed Rasulof ödülü alırken İranlı gençlere seslenerek "Korkmayın!" dedi. Rûdaw muhabiri Peyam Sarbest'e konuşan Rasulof, "Çok mutlu oldum. Bu ödülün filmimizi daha çok ilgi odağı yapacağını düşünüyorum. Aynı zamanda sesimizin dünyaya daha iyi ulaşmasını sağladı. Elbette bu ödül bizim işimizi daha şevkle yapmamızı sağladı” dedi.

En iyi senaryo ödülü ‘The Substance’a verildi

"The Substance" filmi uyuşturucu kullanan bir aktrisin işine dönmek üzere verdiği mücadeleyi konu alıyor. Filmin yönetmeni Coralie Fargeat, "Burada bulunmaktan ve bu ödülü almaktan dolayı çok mutluyum. Daha fazla film yapmaya çalışıyorum, bu sevdiğim bir şey ve elbette büyük bir motivasyon” dedi.

Fransız filmi “Emilie Perez” de Jüri Ödülü'nü kazandı. Amerikalı oyuncu Selena Gomez'in de rol aldığı filmin yönetmenliğini ise Fransız Jacques Audiardi yapıyor.

Film Meksika'da bir grup uyuşturucu satıcısı ile yaşayan bir avukatı konu alıyor. Oyuncu Carla Sofia Gascon, Emilie Perez'deki rolüyle "En İyi Kadın Oyuncu" ödülünü kazandı.

Rûdaw'a konuşan Carla Sofia, "Ödül bana değil, daha çok trans bireylere veriliyor. Bu dünyada huzur içinde yaşamak isteyenler için. Bu ödül onlar için" dedi.

"Bir Hint filmine 30 yıl sonra ödül verildi"

Portekizli yönetmen Miguel Gomes de "Grand Tour" filmiyle En İyi Yönetmen ödülünü kazandı.

Filmin senaryosunu da yazan Miguel Gomes Rûdaw'a şunları söyledi: "Bu ödülü almak bende daha fazla film yapma isteği uyandırdı. Biliyorsunuz bu bizi daha çok motive ediyor."

30 yıl sonra bir Hint filmi Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye'ye aday gösterildi.

Payal Kapadia'nın yönettiği "Her Şeyi Işık Olarak Hayal Ediyoruz" filmi "Büyük Ödül"ün sahibi oldu.

Film, hayallerini gerçekleştirmek için yolculuğa çıkan Mumbaili 2 hemşirenin hayatını konu alıyor. Film onların hikayesini ve başarılarını anlatıyor.

En son 1994 yılında Hindistan’dan Shaji Neelakantan'ın yönettiği "Benimki" filmi Cannes'ın ana yarışmasında yer almıştı.

Yönetmen Payal Kapadia, "Bu bir rüyaydı. Bu beni daha fazla film yapmam için motive ediyor” dedi.

"Bu ödülün anlamı çok büyük"

En iyi kısa film ödülü Hırvatistan filmi "Sessiz Olamayan Adam"ın oldu. 51 yaşındaki Hırvat yönetmen Nibojsa Slijipsivic Rûdaw'a şunları söyledi:

“Bu ödülün anlamı çok büyük çünkü bu ödül artık dünyanın her yerinde dolaşıyor ve pek çok kişi görüyor. Bundan daha mutlu olamazdım. Her şeyi araştırmak için zamana ihtiyacım var. Artık daha yüksek bir seviyeye geçebilirim. Bakalım gelecekteki projemiz nasıl olacak."

77. Cannes Uluslararası Film Festivali 14 Mayıs'ta başladı, festival 25 Mayıs'ta sona erdi. Festival boyunca 28 sinemada 150'ye yakın film gösterildi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli