Necat Zanyar’ın kaleminden ‘Abdurrahim Rahmi Zapsu - Çok Yönlü Bir Tanıklığın Öyküsü’ çıktı

25-07-2023
Etiketler Abdurrahim Rahmi Zapsu - Çok Yönlü Bir Tanıklığın Öyküsü Necat Zanyar Doğan Solibri Yayınevi
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Araştırmacı-yazar Necat Zanyar'ın Zapsu arşivinde birinci el kaynaklar üzerinde yaptığı incelemeler sonucu Abdurrahim Rahmi Zapsu - Çok Yönlü Bir Tanıklığın Öyküsü adıyla hazırladığı kitap yayımlandı.

Doğan Solibri Yayınevi tarafından yayımlanan kitap, Kürt aydınlanmasının ilk kuşak temsilcilerinden ve modern Kürt edebiyatının öncülerinden Abdurrahim Zapsu'nun en kapsamlı biyografisi ve bugüne kadar bilinmeyen şiirlerini içeriyor.

Zapsu ayrıca Türkiye'de dini yayıncılığın ilklerinden ve İslam düşüncesinin önde gelenlerinden biri olarak tanınıyor.

Bugüne kadar 30 civarında kitabı, bir piyesi ve iki şiir kitabı bilinmekteydi. Bu biyografiyle birlikte eser sayısının 121 civarında olduğu, 5 Kürtçe şiir kitabıyla birlikte 150'yi aşkın Kürtçe ve Türkçe şiir yazdığı ortaya çıkıyor.

İlk Kürtçe piyes yazarı Abdurrahim Zapsu'nun Osmanlı'nın son döneminde Kürtçe eğitim müfredatı oluşturan ilk kişi olduğunu da öğrenmekteyiz. Buna göre o Kürt çocukları için dilbilgisinden matematik, tarih, sağlık ve coğrafyaya kadar birçok dalda eser hazırlamış, adeta tek başına bir eğitim-öğretim kurulu görevi üstlenmiştir.

Bu kitapla birlikte Kürt modernleşmesi ve Kürt edebiyatının önemli bir evresi aydınlatılıyor. Zincirin kayıp halkalarından biri tamamlanıyor. Zapsu'nun kendine özgü, yapıcı ve kucaklayıcı İslam yorumu kitap ve makalelerinden alıntılarla ortaya konuyor. Kitapta Türkiye'de çokça tanınan bazı isimlerle ilgili de çeşitli anekdotlara yer veriliyor. Said Nursi ve Musa Anter bu isimlerden sadece ikisi.

Kitapta Birinci Dünya Savaşı'nın doğu cephesinde yaşananlar Zapsu'nun hatıralarından alıntılarla aktarılıyor. Bir taraftan Osmanlı'nın bölgedeki idarecilerinin vurdumduymazlığı öte taraftan Rus işgaliyle kırılan bir coğrafya. Boşaltılan köyler, halkı savunurken zorlu kış şartlarında açlık ve donma tehlikesiyle karşı karşıya kalan gönüllü birlikler.

Kitapta zengin bir fotoğraf albümünün de olması dikkati çekiyor.

Abdurrahim Rahmi Zapsu biyografisi ve şiirleri, okuru merak konusu dönem ve coğrafyalarda sürükleyici bir yolculuğa çıkarıyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli