BERLİNALE - Fransız sanatçılardan Filistin’e destek mesajı

25-02-2024
Etiketler Ben Russell Guillaume Cailleau Berlinale Fransa Uluslararası Berlin Film Festivali
A+ A-

Berlin (Rûdaw) - 74. Uluslararası Berlin Film Festivali’nde (Berlinale) Karşılaşmalar Jürisi dalında “En İyi Film” ödülünü alan Fransız yönetmenler Guillaume Cailleau ve Ben Russell, Rûdaw muhabiri Peyam Serbest’e konuştu.

Dünyanın en prestijli film festivallerinden biri olarak Venedik ve Cannes'la birlikte sayılan Uluslararası Berlin Film Festivali’nin (Berlinale) ödülleri 24 Şubat'ta Berlinale Palast'ta düzenlenen törende açıklandı.

Karşılaşmalar Jürisi dalında “En İyi Film” ödülü, Guillaume Cailleau ve Ben Russell'ın "Direct Action" filmine verildi.

Film, Fransa'daki en yüksek profilli militan aktivist topluluklardan birinin çağdaş hareketini konu alıyor. 2018'de uluslararası havaalanı genişletme projesine karşı direnen topluluk, 2012 ile 2018 arasında özerk bir bölge oluşturan ve 2021'de yeni bir ekolojik harekete evriliyor.

Guillaume Cailleau ve Ben Russell Rûdaw’a konuştu:

Guillaume Cailleau: “Bu ödül çok ama çok iyiydi çünkü uzun zamandır bu proje üzerinde çalışıyoruz. Jürinin bu filmin önemini takdir etmesi bizim için çok büyük ve bu filmde yaptıklarımız açısından da çok şey ifade ediyor.”

Rûdaw: Eminim bu filmi yapana kadar pek çok zorlukla karşılaştınız. Böyle bir şey bekliyor muydunuz?"

Ben Russell: “Filmi olduğu gibi yapmanın gerekli olduğunu düşündük. Berlinale'de olmamız ve iki ödül kazanmamız büyük bir sürprizdi. Ama aynı zamanda filmi anladığımız anlamına da geliyor. Film bu süreç için gerekeli olduğu şekilde konuşuyor.”

Rûdaw: Bu deneyim sizin için nasıldı? Filme verilen tepkiyi nasıl buldunuz?

Guillaume Cailleau: “Burada olmak harikaydı çünkü farklı insanların tepkilerini, insanların bu uzun metrajlı filmde kendi filmlerini nasıl gördüklerini, yani bu filmde bir şeyler gördüklerini ve kendilerini güçlü hissettiklerini görebildik. Bazı değişiklikler yapmak için güçleniyorlar, bu da bizim için iyiydi.”

Rûdaw: Berlinale'yi nasıl buldunuz? Nasıldı?

Guillaume Cailleau: “Çok fazla film izleyemedim maalesef. Film izlemeyi seviyorum ama yapacak çok işim vardı. Çok zengin bir deneyimdi. Filmimizde canlandırdığımız topluluktan diğer film yapımcılarını ve insanları gördüm ve bu harikaydı.”

Rûdaw: Bir sonraki adımınız ne olacak? Bir planınız var mı?

Ben Russell: “Filmle ilgili olarak, her yerde gösterilme fırsatını açıyor çünkü askeri bir toplumu gösteriyor. Film birçok siyasi kanalı gösteriyor. Çok benzersiz ve nadir olduğunu ve sinema dünyasında uzun süre kalacağını düşünüyoruz. Bu bizim dileğimiz.”

Rûdaw: Bunu boynunuza takmaya nasıl karar verdiniz? Çünkü bu Orta Doğu tarzı.

Ben Russell: “Bu bir kefiye, bunu Filistinlilerle dayanışmamızı ifade etmek, ateşkes ve soykırımın önlenmesi çağrısında bulunan birçok sese katılmak istidiğimiz için taktım. Filmimizin konusunun politik olduğu ve sinemanın politik bir adım olabileceği çok açık.”

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli