Berlinale’de Filistinli yönetmenlerden büyük başarı

25-02-2024
Etiketler Uluslararası Berlin Film Festivali Berlinale Basel Adra Hamdan Ballal Filistin İsrail
A+ A-

Haber Merkezi – Berlin Uluslararası Film Festivalinde Filistinli yönetmenler Basel Adra, Hamdan Ballal, Yuval Abraham, Rachel Szor’in hazırladığı “Başka Ülke Yok” belgeseline Berlinale Belgesel Ödülü verildi.

Bu yıl 74. kez düzenlenen Berlin Film Festivali’ne aktivist belgeseller damgasını vurdu. Birçok usta yönetmenin yer aldığı festivalde İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarına da son verilmesi talebi dile getirildi.

Uluslararası jüri, festival boyunca dört aydan fazla bir süredir Gazze'de yaşanan saldırılar nedeniyle İsrail’e karşı protestolara bir jest olarak Başka Ülke Yok (No Other Land) belgeseline Berlinale Belgesel Ödülü'nü verdi.

Basel Adra ve Hamdan Ballal Rûdaw muhabiri Peyam Serbest’e konuştu.

Rûdaw: Filminiz hakkında çok şey duyduk. Bu ödülü kazanmak nasıl bir duygu?

Basel Adra: "En iyi belgesel ödülünü kazanmamız çok önemli. Bu belgesel hepimiz için ilk deneyimdi. Yarın da seyirci ödülünü kazanmamız da önemli. Bunca yıldır İsrail işgal güçleri tarafından toplumumuzun silinip yok edilmesini filme çekiyorum. Evlerimizi yıkarken buldozerlerin ve Yahudi kamplarının inşasını görüntüledim. Buldozerler geliyor ve her hafta evlerimiz yıkılıyor. Kendime şunu soruyordum; Acaba insanlar bunu umursuyor mu, bu videoları izleyen var mı? Beş yıl önce Yuval ve diğer iki yönetmen Rachel ve Hamdan benimle birlikte çalışmaya başladığında, kendimize aynı soruları sorduk. İnsanların bunu önemseyip umursamayacağını merak ederek film üzerinde çalışmaya başladık. Bugün en azından insanların bu videoları izlemek istediği cevabını aldık. Bu videoların, biz Filistinlileri topraklarımızdan ve evlerimizden etme çabaları bir an bile olsa durmayan bu vahşi işgali insanların öğrenmesi için eğitici olduğunu düşünüyorum. İnsanların filmi izlerken sadece üzülmelerini değil, aynı zamanda hükümetlerine bu işgali durdurması ve devam etmesine izin vermemesi için baskı yapmasını istiyoruz.

Rûdaw: Platformda çok güzel bir konuşma yaptınız. Bu ödül sizi daha fazlasını yapmaya teşvik ediyor mu?

Hamdan Ballal: Ödülün önemli olabileceğini düşünüyorum ama Basel'in de söylediği gibi beni cesaretlendiren şey şuydu: İnsanların bu filmi izleyerek etkilendiğini ve yaşanan adaletsizliğe tanık olduğunu görmek. Aramızdaki eşitsizlik nedeniyle ben medeni kanuna göre yaşıyorum ama Basel 30 dakika uzaklıkta ve sıkıyönetim altında yaşıyor. Kendisi hiç oy kullanmadı ama ben seçime katılma hakkına sahibim. Bunun bitmesi gerekiyor, ne kadar devam edecek? Bu haksızlık ve yanlışın durması gerekiyor. İnsanlar bunları gördüğünde, anladığında ve hissettiğinde, daha fazla değişeceği benim için umut verici. Çünkü siyasi çözüme ihtiyacımız var.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli