İstanbul'da Rastaklı 'Şevi Yelda' konseri

23-12-2023
Ömer Sönmez
İstanbul'da Rastaklı 'Şevi Yelda' konseri
İstanbul'da Rastaklı 'Şevi Yelda' konseri
Etiketler Şevi Yelda Rastak Konser İstanbul
A+ A-

İstanbul (Rûdaw) – Yılın en uzun gecesi 'Şevi Yelda' İstanbul’da İranlı müzik grubu Rastak’ın katılımıyla kutlandı.  

21 Aralık’ı 22’ye bağlayan gece Rojhılatlı Kürtler, Farslar, Azeriler başta olmak üzere birçok halk tarafından kutsal bir gün olarak kabul ediliyor ve yılın en uzun gecesi çeşitli etkinliklerle kutluyor.

İstanbul’un Başiktaş ilçesinde MKM’nin Atailla İlhan Salonundan Global Şirketinin sponsorluğunda Rastak müzik grubu ve Azeri ses sanatçısı Çınar Melikzade'nin katılımıyla 21 Aralık gecesi  bir konser düzenlendi.

3 saat süren konserde Farsça, Kürtçe, Azerice ve Türkçe ezgiler eşliğinde sanatseverlere unutulmaz bir gece yaşatıldı.

Konser şarkılar ve halaylarla dolu dolu geçti.  

Rastak grubunun solistleri Rojhılatlı Kürtler

İranlı kadın ve erkek sanatçıları bir araya getiren ünlü İranlı Rastak Grubunun solistleri Rojhılatlı Kürtlerden oluşuyor.

İran’da yaşayan halkların dillerinde şarkılar seslendiren Rastak Grubu İstanbul'da unutulmaz bir konser verdi. 

1997’de kurulan grup, dünya çapında bir üne sahip. Rastak Grubunun Türkiye’de ve Kürtler arasında da büyük bir hayran kitlesi bulunuyor.

“Kürt bölgelerinin tümünde konserler organize etmek istiyoruz”

Rûdaw’a konuşan grubun solistlerinden Behzad Moradi, Kürt bölgelerinin tümünde konserler organize etmeyi arzuladıklarını belirterek, şunları söyledi:

 “Dünyadaki tüm Kürtleri selamlıyorum. Ben Kürtçenin Kelhori lehçesiyle konuşuyorum. İstanbul’da bir konser düzenledik. Konsere büyük ilgi vardı. Kürtler vardı, Soran, Kurmanc, Zaza herkes vardı. Büyük onur duyduk. Umarım Kürtlerin yaşadığı tüm bölgelerde konserler organize edebiliriz.”

Rastak Grubunun üyesi Dina Dosti ise şunları dile getirdi:

“Çok iyi geçti. Teşekkürler. Uzun yıllar sonra bir kez daha İstanbul’dayım. En son 2014’de İstanbul'a gelmiştim. Uzun bir aradan sonra bu konsere büyük bir heyecanla geldim. Konsere gelenler çok coşkuluydu. Sanırım çok sayıda Türk ve Kürt konser salonundaydı. Umarım yine İstanbul'a gelebiliriz.”

“Şeva Yelda kutsal bir gece”

Global Şirketinin sahibi Ekber Xwedadadi Şeva Yelda’nın ‘yılın en uzun gecesi’ olduğunu belirterek gece hakkında şöyle konuştu:   

“Yelda gecesi dediğimiz yılın en uzun gecesi İran ve o bölgede yaşayan Kürt, Azer, ve İran halklarının hepsinin yaşattığı bir gecedir. Kültür, dayanışma ve halkların arasındaki diyaloğa bu vesileyle yardımcı olmak istiyoruz.”

Konsere dinleyici olarak gelen Döndü Danacı ise Rastak’ın şarkıları sürekli dinlediğini belirterek “Devamlı dinliyorum.  Takip ettiğimiz için de dinlameye geldik. Çok güzeller ve onlara başarılar diliyorum” dedi.

“Rastak’ın müzik kalitesi çok iyi”

Konseri dinlemeye gelenler arasında Kürtçe eserler seslendiren Fransız müzisyen Eleonore Fourniau da bulunuyordu.

Rastak’ın müzik kalitesinin çok yüksek olduğunu dile getiren Eleonore Fourniau şunları söyledi:

“Rastak grubu benim için çok değerli ve çok iyi bir grup. Kendilerinin hayranıyım. Her bölgeden ve her dilden şarkılar söylüyorlar. Müzik kaliteleri de çok iyi.”

Başka bir dinleyici Semannaz ise “Üzerimdekiler Kürt ulusal kıyafetleri. Bu giysiler Doğu Kürdistan’ın Serendec (Sine) bölgesine ait. Şeva Yelda’nın rengi kırmızıdır. Bu nedenler ben de kırmızı renkte bir kıyafet tercih ettim” dedi.

Rastak grubu

Rastak, Rojhılat’ın ve İran’da bulunan tüm halkların kadim parçalarını ve folklorik şarkılarını modern bir tarzda söylüyor.

Kürtçe, Farsça, Arapça, Türkçe ve İran'da konuşulan etnik dillerde parçalar seslendiren grup, dünyanın pek çok yerinde çok sayıda festivale katıldı.

İlk albümünü 2007 "Rangvarehaye Kohan" adıyla çıkaran grup, daha sonra 2010'da "Hameye Aghvame Man", 2013 yılında ise "Sornaye Norouz" ve "Miane Khorshidhaye Hamisheh" adlı albümlerini çıkardı.

Çalışmalarına 1997 yılında başlayan grup, İran, İngiltere, Avusturya, Almanya, Fransa, İtalya, İspanya, Hollanda, İsveç, ABD, Kanada, Avustralya, Hindistan, Japonya, Malezya, Şili, Polonya, Türkiye, Gürcistan, Belçika, Umman, Beyaz Rusya ve Birleşik Arap Emirlikleri olmak üzere dünyanın birçok yerinde konser verdi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli