TÜRKİYE – Sinema salonları salgın nedeniyle iflasın eşiğinde

23-10-2021
Rawin Sterk
Etiketler İstanbul Snema Salonu Türkiye Koronavirüs
A+ A-

İstanbul (Rûdaw) – Türkiye'de sinemaya gitmek için PCR testi ve aşı zorunluluğu, seyirci sayısını yüzde 60 düşürdü. Sinema salonu işletenler, salgının başından beri ağır zarara uğradıklarını belirtiyor.

Koronavirüs salgını tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de hemen hemen tüm iş alanlarını olumsuz etkiledi.  Türkiye genelinde sinemalar yaklaşık bir buçuk yıl kapalı kaldı.

Yasak kaldırıldıktan sonra bu sefer de PCR testi ve aşılanma zorunlu hale geldi. İlgili söktörün istatistiklere, sadece bu zorunluluk dahi sinema salonlarına yaklaşık yüzde 40 civarında zarara neden oldu.

Sinema Emekçileri Sendikası Sine-Sen Yönetim Kurulu üyesi Galip Görür, “Zaten pandemiden önce de ciddi anlamda kültür-sanat alanı zor durumdaydı. Sinema ve tiyatrolar zaten çok fazla seyirci ile buluşamıyordu. Öte yandan, dijital platformlar ve televizyon da seyircinin azalmasına bir sebep. Yine devlet desteği de yok. Pandemi ile durum daha da kötü oldu. Testlerin zorunlu hale gelmesi alanı etkiledi. Tabii ki sağlık önemlidir, ancak bu sorunu çözmenin yolları vardır. O zaman bunun ekonıomik önlemlerini farklı bir şekilde sosyal devlet alması gerekiyor” dedi.

2020 yılında bu sektördeki zararın yüzde 80 civarında olduğu tahmin ediliyor. Sinema salonu sayısının 2 bin 698 olduğu 2019 yılında, 56 milyon kişi salonlarda film izledi. 2020 yılında ise sayı 17 milyon kişiye düştü. 2021 yılında 10 milyon kişinin altına düşmesi bekleniyor.

Oyuncu Volga Sürgün, “Totalde bir tutarsız anlayış var. Bu tutarsızlık da inandırıcı gelmiyor bize. Yani şu sinemada neden böyle bir test var madem öyle. Oysa 100 metre aşağı indiğinizde her şey süt liman” dedi.

 

İstanbul’da yaşayan Kemal Toksöz de, “Bu testin olmaması lazım. Madem ben aşımı olmuşsam rahatlıkla girebilmeliyim” diye konuştu.

Dijital platformların gelişimi de salonların durumunu olumsuz etkiliyor ve çoğunu iflasa sürüklüyor. Bu sektörde zararın yüzde 60'ı aştığı tahmin ediliyor. 2019 yılında sektörün genel geliri toplam 980 milyon TL kadardı. Bu yıl bu oranın 400 milyon TL’nin altına düşmesi bekleniyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli