TÜRKİYE – Kiracılar, ev sahiplerinin zam kararına uymaması nedeniyle zorda

02-07-2023
Ömer Sönmez
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler İstanbul Kira Ev Türkiye Kiracı
A+ A-

İstanbul (Rûdaw) – Son yıllarda Türkiye'de artan kiralar nedeniyle kiracılar bütçelerine göre ev bulamıyor. Ev sahipleri ise enflasyon nedeniyle artan pahalılığa dikkati çekiyor. Yapılan araştırmalara göre Türkiye genelinde mayıs ayına kadar ev kira fiyatları yüzde 100'ün üzerinde arttı.

Türkiye’de kiralara yüzde 25 artış sınırı getiren düzenlemenin bir yıllık süresi dolmadan hükümet, aynı uygulamayı 2 Temmuz 2024’e kadar uzatacağını açıkladı.

Fakat ev sahiplerinin çoğu bu kararı dikkate almadan kira fiyatlarını arttırıyor. Bu nedenle son dönemde kiracılar ve ev sahipleri sık sık mahkemelik oluyor.

İstanbul’da yaşayan pek çok kiracı, ev sahiplerinin yüzde 100’e varan zam talepleri nedeniyle zorda olduğunu belirtiyor. Kentte kiralar 7 bin TL’den başlayıp 60 bin TL’ye kadar çıkıyor.

Ağrılı 4 çocuk babası Bayram Sabuncu, uzun yıllardır İstanbul'da nakliyecilik yapıyor. Ancak Sabuncu kira bedellerinin yüksek olması nedeniyle ailesini İstanbul'a getirip yerleşemediğini belirtiyor.

Otobüs bileti fiyatlarının yüksek olması nedeniyle bu bayram ailesinin yanına gidemediğini anlatan Bayram Sabuncu, beş yıl önce İstanbul'un fakir semtlerinden birinde arkadaşıyla tek odalı bir evi 2000 TL ücretle kiraladığını söylüyor:

“Ailemizi memlekette bırakıp geçim derdi için buraya geldik. Gelirimizin büyük bir kısmını kira, elektrik ve su faturalarına ödüyoruz. Maliyetler çok yüksek. Bu zulümdür. Şimdi oturduğumuz evden çıkarsak 5 bin liradan ucuz ev bulamayız, başka da ödeyemeyiz. Çünkü fazla bir kazancımız da yok."

Mecidiyeköy’de küçük bir kafe açan Sinan Şah isimli genç de geçen yıl dükkan sahibinin kirasını yüzde 75 artırdığını ve şimdi 30 bin lira ödediğini belirtiyor. Sinan Şah, yüzde 25 kira artış sınırlandırılmasının işyerlerini de kapsaması gerektiğini ifade ediyor:

"Şu anda konutlar için üst sınır yüzde 25. Ama dükkan ve işyerleri sahipleri için bir sınır yok. İstedikleri gibi kiraya zam yapabiliyorlar. Mesela benim dükkanımın sahibi şubatta yüzde 75 zam yaptı. Şimdi kafenin kirası 30 bin lira. Nasıl ödeyelim masraflar yüksek? Durum böyle olursa 6 ay veya 1 yıl içinde dükkânımızın kapısını kapatırız."

Mevcut kiracılar hükümetin çıkardığı kanunda öngörülen yıllık yüzde 25 artış oranından yararlanıyor. Yeni ev tutan kiracıların ödeyecekleri miktar ise halen kirada oturanların ödedikleri miktarın 5-6 katına kadar çıkabiliyor. Öte yandan asgari ücretle çalışanların derdi ise artan fiyatları nasıl karşılayacakları.

Kiracı Ramazan Özdemir, “"Asgari ücretle (11 bin 402 lira) geçinenler geçinebiliyor, kirasını nasıl ödeyecek, evini nasıl geçindirecek? Maliyetler çok artmış. Şimdi bir somun ekmek 6 lira yarın 10 lira olacak” diyerek sitem ediyor.

Evin sahibi Halil Ünal da, "Kira artışını yüzde 25 ile sınırlı tutabilirlerse ne ala. Ama ev sahiplerinin buna uyacağını düşünmüyorum. Allah ev sahiplerine vicdan versin" diyor.

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) 2023 Mayıs’a ilişkin Kiralık Konut Piyasası Görünümü araştırmasına göre; yıllık kira artış oranı İstanbul’da yüzde 109,4, Ankara’da yüzde 192,2, İzmir’de ise yüzde 150 oldu.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli