Haber Merkezi - Kürt dili, tarihi ve kültürüne ilişkin önemli çalışmalar yayınlayan Zilan Akademi Yayınları bu defa da Bediüzzaman'ın eserlerinde yapılan tahrifatları orijinal belgelerle deşifre eden kapsamlı bir eseri yayına hazırladı. Abdullah Can tarafından kaleme alınan eser yarın okurlarıyla buluşuyor.
Onlarca Kürdoloji çalışmasını Kürt kamuoyuna kazandıran Zilan Akademi Yayınları dünyaca meşhur Kürd Allâme Bediüzzaman'ın Eserlerinde yapılan tahrifatları orijinal belgeler ışığında yayınlıyor.
Abdullah Can tarafından derlenen “Orijinal Belgeler Işığı'nda Bediüzzaman'ın Eserlerinde Yapılan Tahrifatlar” kitabı Bediüzzaman'ın vefat yıldönümü olan 23 Mart'ta çıkıyor.
Bediüzzaman'ın eserlerinde tahrifatın yapıldığına dair görüşler, yeni değil, eskilere dayanıyor. Nereden bakılırsa, 50 yıllık bir mazisi bulunuyor.
Bu süreç içinde, tahrifat “vardır” diyenlerle “yoktur” diyenler arasında tartışmalar sürekli devam ederken ağır itham ve suçlamalar da eksik olmamıştır.
Yazar, “vardır” diyenlerin, davalarını ispat etmelerinin ne kadar gerekli ise “yoktur” diyenlerin de ispat mecburiyetleri olduğuna dikkati çekiyor. Şüphesiz, ispat, orijinal eserleri ortaya koymakla mümkündür.
“Bu itibarla, belgesi olmayanın iddiası da geçersizdir” diyen yazar, bugüne kadar “vardır” diyenler, ortaya birçok delil koyarken, yoktur diyenlerin iddiaları demagojiden ve klasik kimi ezberlerden öteye gidemediğine dikkati çekiyor.
Abdullah Can, çalışma öncesinde, evvela olaya ihtiyatla yaklaştığını, iki taraf arasında “tarafsız” kalacak bir yaklaşım sergilediğini belirterek, yaklaşık 20 yıl kadar konuya yoğunlaştığını; gerekli bütün materyalleri (Bediüzzaman'ın el yazma orijinal Osmanlıca nüshalarını) temin ettiğini, hâlihazırdaki bütün neşriyatları da elde ederek, bunlarla karşılaştırdığını belirterek, “Ulaştığım netice, ‘Evet, Risale-i Nur tahrif edilmiştir’ yönündedir” diyor.
Can, kitabın amacı hakkında ise özetle; “Bir, Bediüzzaman'ın eserlerinde yapılan tahrifatı belgelendirmek. İki, ona sadakatsizlik ve vefasızlık yapanları teşhir etmek. Üç, tahrifatçıları bu işten caydırıp eserlerin orijinallerine dönüşlerini sağlamaktır” diyor.
Sipariş için WhatsApp iletişim: 0530 562 96 67
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın