Akre’deki 700 yıllık Yahudi mabed restore edilecek

19-04-2022
Akre'deki Hizqiyal mabedi
Akre'deki Hizqiyal mabedi
Etiketler Hizqiyal Akre Yahudi
A+ A-

Duhok (Rûdaw) – Duhok’un Akre ilçesindeki 700 yıllık tarihi geçmişe sahip olan Yahudi Hizqiyal tapınağı adeta zamana karşı direniyor. Tapınak, ABD’nin Erbil Başkonsolosluğu’nun madde destekleri ile restore edilecek.

Akre ilçesine bağlı Şuşi köyünde bulunan Yahudi tapınağı, MS 1300 yılında bölgede yaşayan Yahudi toplumu tarafından inşa edilmiş.

Tarih öğretmeni Ahmed Salih, tapınağın etrafının eskiden bir yerleşim yeri olduğunu belirterek, “Tapınak içeriden oval bir tavana sahip. Etrafı ise bölgenin coğrafik yapısı dikkate alınarak çok büyük taşlarla örülmüş ve çok sağlam bir şekilde örülmüş” dedi.  

Tapınağın 150 metre uzaklığında bir çeşme bulunuyor. Zamanında bölge sakinlerinin bu çeşmeyi kullandıkları belirtiliyor.

 Tarihçiler, 1850-1945 yılları arasında tapınağın etrafında kurulan köyde 200 Yahudi ailenin yaşadığını belirtiyor. Buradaki aileler, sonraki tarihte İsrail’e göç etmiş.

Duhok Tarihi Eserler Müdürü Dr. Bêkes Brifkani, tapınağın ABD’nin Erbil Başkonsolosluğu’nun maddi desteği ile ABD’li bir şirket tarafından restore edileceğini söyledi.

Brifkani, “ABD Konsolosluğu restorasyon için yaklaşık 500 bin dolar ayırmış. Restore işleri ise ABD’li bir şirket tarafından yapılacak” dedi.

Bölgede şu an hiç Yahudi aile kalmasa da gidenler arkalarında tarihi eserler bıraktı. Şuşi köyündeki Hizqiyal mabedi de bunlardan biri. 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli