‘Newroz’un Başkenti’ Akre’de bu yıl 2724 meşale yakılacak

20-03-2024
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler Akre Newroz Kürdistan Bölgesi
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Bu yıl Akre’deki Newroz kutlamaları için beş gönüllü grup hazırlık yapıyor. 2724 meşale Kürt Yeni Yılı’nın nişanı olarak yakılacak ve önceki yıllarda olduğu gibi dev Kürdistan bayrağı ve ışık gösterileri yapılacak. Bu yılki kutlamalara Kürdistan Bölgesi Hükümeti yetkilileri ve değişik ülkelerin temsilcileri de katılacak.

Kürdistan Bölgesi’nde “Newroz Başkenti” olarak bilinen Duhok’un Akre ilçesi bu yıl yine muhteşem bir görsel şölene hazırlanıyor.

Newroz için hazırlık yapan beş gönüllü gruptan biri olan Peşmerge grubu, bu yılki karnaval için meşale hazırlanıyor. 150 Peşmergeden oluşan grup da Newroz’da yakılacak olan meşaleleri hazırlıyor. Bu yıl Kürt Yeni Yılı’na ithafen 2724 meşale hazırlandı.

 Rûdaw’a konuşan Peşmerge grubu sorumlusu Adnan Abdulvahab, meşalelerin uzun süre yanması için gaz yağı, yağ ve kamufle torbaları kullandıklarını söyledi.

Bu yıl ilk defa Kürdistan Bölgesi Hükümeti yetkililerinin yanı sıra yabancı ülke temsilcileri ve şahsiyetler de Akre'deki Newroz karnavalına katılacak. Başbakan Mesrur Barzani’nin de protokolde yer alması bekleniyor.

Ramazan nedeniyle iftardan sonra başlayacak olan kutlamalar esnasında Akre’nin tarihi bölümleri aydınlatılacak, ayrıca ramazana özel görsellere yer verilecek.

Akre Kültür ve Sanat Müdürü Dilşad Ali, “İftarın ardından Newroz karnavalına başlayacağız. Her yıl olduğu gibi bu yıl da çok sayıda kişinin katılmasını bekliyoruz” dedi.

Akre’nin iki tarafında yer alan Kelê ve Kelekevin dağlarında ışık ve lazer gösterisi yapılacak. MRF’in sponsorluğunu yaptığı karnavalda 15 dakika boyunca gök yüzü değişik ışık gösterileri ile aydınlatılacak.

Akre halkının uzun yıllardır en büyük beklentisi ilçenin olarak “Newroz Başkenti” olarak tanınması.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani ve Irak Yüksek Yargı Konseyi Başkanı Faik Zidan

Başkan Neçirvan Barzani'den Irak Yüksek Yargı Başkanına destek

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, bir ABD kongre üyesi tarafından ‘İran’ın adamı olmakla’ suçlanan Irak Yüksek Yargı Konseyi Başkanı Faik Zidan’a desteğini açıkladı.