42. İstanbul Film Festivalinde Kürtçe filme büyük ilgi

18-04-2023
Ömer Sönmez
Kürt yönetmen Aram Dıldar
Kürt yönetmen Aram Dıldar
Etiketler 42. İstanbul Film Festivali Aram Dıldar Kürtçe film
A+ A-

İstanbul (Rûdaw) – Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası’nda yapılan açılış töreniyle start alan 42. İstanbul Film Festivalinin bugün son günü. 84 ülkeden 160'ın üzerinde filmin katıldığı festivalde yönetmen  Aram Dıldar’ın “Navnîşan” (Adres) isimli Kürtçe filmi de büyük ilgi gördü.  

6 Nisan’da Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası’nda düzenlenen açılış  töreniyle başlayan 42. İstanbul Film Festivali bu yıl depremin gölgesinde sinema severlere kapılarını açtı.  7-18 Nisan tarihleri arasında düzenlenen festivalde  134 uzun metrajlı, 29 kısa metrajlı filmi sinema severlerle buluşturdu.

Festivale 84 ülkeden 14 kategoride 160 yönetmenin filmi gösterime girdi. Bu yıl ki  festivale katılan  Kürtçe filmin sayısı önceki yıllara göre daha düşüktü. Festivalde Kürt yönetmenlerin bir uzun metrajlı filmi, bir belgeseli ve iki kısa filmi gösterildi.

Kürt yönetmen Aram Dıldar’ın kısa metrajlı filmi "Navnîşan" (Adres) izleyicilerin  büyük beğenisini topladı.  

Festivalde sinema filmlerinin gösterimlerinin yanı sıra, filmlere ilişkin söyleşiler de düzenlendi. Festivalin en dikkat çekici ismi ise Nobel Edebiyat Ödüllü yazar Annie Ernaux oldu.

Festival hazırlık komitesinden Ozan Kemaloğlu Rûdaw’a “Bu yılki festivalde ulusal kategoride yarışan filmler öne çıkıyor ve büyük ilgi gördü.  ‘Nerdesin aşkım’  isimli cinsel çeşitliliği konu alan bir bölümümüz var. Bu bu bölümde oldukça yoğunluk oldu. İzleyicilerimiz daha çok o filmleri seçip buraya geliyor” şeklinde değerlendirdi.

Öte yandan bazı film festivallerde ödüle layık görülen yönetmenliğini Aram Dıldar’ın üstlendiği Kürtçe kısa metrajlı film “Navnîşan” (Adres) sinema severlerle buluştu.

Kürt yönetmen Aram Dildar “Navîşan kısa metrajlı filmimin prömiyeri İstanbul’da yapılacak. Film birçok uluslararası festivalde büyük ilgi gördü ve ödül aldı. Film, Kürt köylerinin isimlerinin değiştirilerek Türkçeleştirilmesini konu alıyor. Filme konu olan hikaye traji-komik bir şekilde işleniyor” dedi.

Her yıl olduğu gibi bu yıl da festivale gençlerin ilgisi büyüktü. Öğrenciler için bilet fiyatının 10 TL olması gençlerin festivale ilgisini daha da arttırdı.  

Üniversite öğrencisi Merve Irmak Kurt “Biletler çok pahallı olduğu için bu tür etkinliklere katılamıyorum. Ama bu festivalde öğrenciler için indirim var. Bu tür sanatsal etkinlikleri çok çok önemsiyorum” şeklinde değerlendirdi.

Sinemasever Mesut Yeğenoğlu ise 23 yıldır İstanbul festivalini takip ettiğini belirterek bu yıl hem Avrupa hem de Avrupa'dan 6 filmi seçtiğini söyledi.   

Festivalde film gösterimlerinin yanı sıra, yönetmen, oyuncular ve film ekibinin katılımıyla söyleşiler de düzenleniyor.

İstanbul Film Festivali dünyada en prestijli film festivalleri arasında gösteriliyor. Festival bugün ödül dağıtım töreniyle son bulacak.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli