43. İstanbul Film Festivali devam ediyor

20-04-2024
Ömer Sönmez
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler İstanbul Film Sestivali Kürtçe Film
A+ A-

İstanbul (Rûdaw) – Bu yıl 43’üncüsü düzenlenen İstanbul Film Festival 17-28 Nisan tarihleri arasında seyircisiyle buluşuyor. 12 gün sürecek olan festivalde 144 film beyaz perdede izleyicisiyle buluşuyor. Bu yılki festivalde “Aşît”, “Anîta” û “Dargeçit” adlı üç Kürt belgeseli de yer alıyor.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından N Kolay sponsorluğunda düzenlenen 43. İstanbul Film Festivali, 16 Nisan Salı akşamı Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda yapılan açılış töreniyle başladı.

Dünya sinemasının en yeni örnekleri, kült yapıtlar, usta yönetmenler ve genç yeteneklerin son filmlerinin de aralarında olduğu 132 uzun metrajlı ve 12 kısa filmden oluşan zengin bir program sunuyor.

Festival, 12 gün boyunca, film gösterimlerinin yanı sıra konuk yönetmen ve oyuncuların katılımıyla yapılacak söyleşiler, özel gösterimler ve etkinliklerle sinema dolu günler yaşatacak.

Rûdaw’a konuşan sinema eleştirmeni Vahit Tansoy, “Bence en güzel festival, birinci sırada budur. Daha sonra diğer şehirlerdeki festivaller geliyor. Ben 35 senedir belirli aralıklarla geliyorum. En sevdiğim festival bu, Her şey olağanüstü. Tabi eski tadı yok yani Emek Sineması’nın ve diğer salonların olduğu dönemlerdeki tadı yok” dedi.

Bu yılki festivale az sayıda Kürt filmi katılıyor. “Aşît”, “Anîta” û “Dargeçit” adlı üç Kürt belgeseli bu filmler arasında.

Festivalde film gösterimlerinin yanı sıra konuk yönetmen ve oyuncuların katılımıyla söyleşiler, özel gösterimler ve etkinlikler yer alacak

Festivali izlemeye gelen Ramadan Salman, “Ben bu yıl ilk defa katılıyorum. İçeriğini çok zengin buldum, çok sayıda film var ve her kesime hitap edecek filmler olduğunu düşünüyorum. Doğudan Batıya kadar farklı bölgelerden filmler mevcut" diye”konuştu.  

Filmler İstanbul'un 3 ilçesi Beyoğlu, Şişli ve Kadıköy'deki 6 sinema salonunda gösterime girecek.

Gösterimler Beyoğlu’nda Atlas 1948 ve Beyoğlu Sineması, Şişli’de CineWAM Premium+ City’s Nişantaşı (Salon3 ve Salon 7) ve Kadıköy’de Kadıköy Sineması ile Kadıköy Belediyesi Sinematek/Sinema Evi olmak üzere 6 solonda yapılacak.

Gösterimler, 11.00, 13.30, 16.00, 19.00 ve 21.30’da olacak. Gündüz seanslarda bilet bulunabiliyor. Önceki yıllardan farklı olarak Beyoğlu Sineması ve Sinematek/Sinema Evi’nde yapılacak.

Festivale her yıl olduğu gibi bu yıl da en çok öğrenciler ve gençler ilgi gösteriyor.

Zeliha Karatuna isimli genç, 2019’dan beri her yıl düzenli olarak bu festivale öğrenci bileti ile katıldığını belirtirken Doğa Bayraktar isimli genç ise bazı günler 5 film izlediğini söyledi.

Bayraktar, geçen yılki festivali de beğendiğini belirterek, “Bu sene daha öylesine denk gelmedim, gelirsem daha keyifli olacak” dedi.

Festivalde, Uluslararası ve Ulusal Yarışma, Genç Ustalar, Ulusal Belgesel ve Ulusal Kısa Film Yarışması olmak üzere beş başlık altında 51 film yarışacak.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli