Yazar Jan Dost Erbil’de basılan yeni romanını imzaladı

13-06-2023
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler Jan Dost Yazar Roman Mem û Zin Kitapevi Erbil
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Yazar ve şair Jan Dost’un “Mecnun Selma” (Selma Delisi) isimli yeni romanı için Erbil’de bir etkinlik düzenlendi. Yazar Mecnun Selma’nın yanı sıra “3 Gav û 3darek” (3 Adım ve Darağacı) adlı romanını da imzaladı.

Başkent Erbil’deki Mem û Zin Kitapevi’nde düzenlenen imza gününe kitapseverler katıldı.

Etkinlikte Arapça yazdığı yeni romanı “Mecnun Selma” (Selma Delisi) ile Mem û Zin Yayınevi tarafından yeniden basılan “3 Gav û 3darek” (3 Adım ve Darağacı) adlı romanını imzalayanj Jan Dost, konuklar için bir konuşma yaptı.

Rûdaw’a konuşan yazar Jan Dost Mecnun Selma’nın ünlü Kürt şair Melayê Cizîrî’nin hayatını konu aldığını söyledi. Jan Dost, bu romanı Kürtçeye çevireceğini de belirtti.

“3 Gav û 3 Darek” adlı romanının dördüncü baskısını Erbil’de yaptıklarını anlatan Kürt yazar, bu romanda da Şeyh Said’in hayatını konu aldığını aktardı.

Norşin ve Pervin isimli kardeş sanatçılar da etkinliğe müzikleri ile renk kattı.

Jan Dost kimdir?

12 Mart 1965'te Rojava’nın Kobani kentinde doğan şair, yazar ve çevirmen Jan Dost, Kürtçe ve Arapça yazdığı romanlarıyla üretken Kürt yazarlardan biridir.

Lise eğitimini Kobani'de tamamladı. 1985'ten 1988'e kadar Halep Üniversitesi'nde Biyoloji okudu.

10 yaşında Arapça şiir yazmaya başladı ve daha sonra Kürtçeye geçmiştir. 15 yaşından itibaren de anadili Kürtçeyle duygularını, yazmak istediklerini daha iyi ifade ettiğini anlar. Kürtçe yazmaya yönelmesinde, abisinin Kürtçe şiir yazmasının, annesinin Kürt Şair Melayi Ciziri'nin şiirlerini ezbere okumasının payı da vardır.

1986 da Kela Dimdim destanını günümüz Kürtçesiyle yazar. 2000 yılında Avrupa'ya gitmeden önce 9 kitabı daha yayınlanır.

Jan Dost, Galawej Ödülü'nün (Kürt edebiyatı ödülü) sahibidir. Jan Dost ayrıca, Ehmedê Xani’nin en ünlü Kürt eserlerinden biri olan Mem ve Zin de dahil olmak üzere birçok Kürtçe ve Farsça eseri Arapça'ya çevirdi.

Bugüne kadar 40 eseri yayımlanan Jan Dost, Haziran 2000'den itibaren Almanya'da yaşıyor.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli